Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1992. godine donela rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana voda, a godinu dana nakon toga je taj dan prvi put i obeležen. Ujedinjene nacije su ovim obeležavanjem želele da podsete javnost na važnost vode i njenu zaštitu, kao i na nedostatak vode za piće u mnogim delovima sveta.

Svake godine je ovaj dan postajao sve značajniji, a u poslednjih nekoliko godina mnoge organizacije su odlučile da se uključe i podrže ovu inicijativu.

Kako su godine prolazile tako su se menjali i slogani pod kojima se obeležavao Međunarodni dan voda, a neki od njih su bili i „Voda za život“, „Voda i energija“, „Voda i klimatske promene“ a ovogodišnji slogan je „Koja je vrednost vode?“.

Koliko nam je voda važna?

Nažalost za mnoge stvari u životu shvatimo koliko su važne, tek kada već bude kasno – tek kada ih izgubimo. Pa tako mnogi vodu uzimaju zdravo za gotovo, jer im je lako dostupna i imaju je u izobilju.

Ali da nema vode:

 • Ne bi bilo moguće uzgajati nijednu poljoprivrednu kulturu.
 • Ne bi bilo neophodnih uslova za proizvodnju hrane.
 • Ne bi bilo industrije.
 • Ne bi bilo ljudi.
 • Ne bi bilo ni planete Zemlje kakva je sada, jer voda koja se nalazi u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji.

Voda obuhvata dve trećine površine planete Zemlje i ona je najrasprostranjenija životna sredina. Ali globalna potrošnja vode se povećava svake godine i vode više nema u izobilju kao što je nekad bilo.

Međunarodni Dan Voda 2021.

Ovogodišnji Dan voda se obeležava pod sloganom „Koja je vrednost vode?“. Voda je esencijalna za život. Naš odnos prema ovom prirodnom resursu koji smo dobili u nasleđe opredeljuje našu budućnost i život budućih generacija. Voda je ekstremno ugrožena zbog rasta broja stanovnika, sve veće potražnje u poljoprivredi i industriji kao i pogoršanja posledica klimatskih promena. načaj vode leži u vezama među domaćinstvima, kulturom, obrazovanjem, ekonomijom i integritetom prirode što nas okružuje. Ukoliko previdimo bilo koju od tih vrednosti, rizikujemo da ćemo pogrešno upravljati ovim ograničenim, nezamenljivim resursom.

Koliko je voda stvarno zagađena?

Svetske vode su zagađene i više nego što mislite. A ukoliko se nešto ne promeni, moguće je da će do 2030. godine nastati jaz od 40% između potražnje i količine vode dostupne ljudima na raspolaganje. Dakle, u bliskoj budućnosti se možemo suočiti sa velikom nestašicom vode.

Crna statistika

 • Čak 50% tekućih voda je trajno uništeno.
 • Više od 2 milijarde ljudi živi bez bezbedne vode za piće u svom domaćinstvu.
 • Četvrtina svih osnovnih škola nema pristup vodi za piće.
 • Svakodnevno više od 700 dece mlađe od 5 godina umre zbog loših sanitarnih uslova i zagađene vode.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Srbija se nalazi na 47 mestu po količini vodnih resursa u svetu, od 180 država. Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim drugim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo.

Šta možete VI da uradite i doprinesete očuvanju voda:

 • Ne zagađujte svoju okolinu i ne bacajte smeće u naše potoke, reke i jezera.
 • Prilikom tuširanja ugasite vodu kada je ne koristite.
 • Dok perete sudove nema potrebe da voda teče sve vreme.
 • Prilikom zalivanja cveća i dvorišta nemojte da preterujete.
 • Potrudite se da čuvate vodu i obratite pažnju da zatvorite slavinu uvek kada voda teče bez potrebe.

Voda i trenutna situacija u svetu

Lična higijena, i redovno pranje ruku su ključni za suzbijanje širenja virusa koji je trenutno hendikepirao skoro ceo svet. Upravo iz tog razloga je voda izuzetno važna jer ako nema vode, nemoguće je pravilno održavati higijenu. A ako ne održavamo higijenu rizikujemo da budemo zaraženi i da se razbolimo.

Svetske organizacije procenjuju i daju obećanja da će do 2030. godine obezbediti čistu vodu svim ljudima na našoj planeti, pa se nadamo da se vode neće više zagađivati a da će se njihov kvalitet popravljati.

A vi se na ovaj Međunarodni dan voda setite koliko je voda važna, zatvarajte slavinu češće nego inače i podsetite ljude oko sebe koliko je važna higijena ruku.

Izvor: krugzdravlja.rs