Kulaa GARDOS,?Beograd 1212 2019?photo Predrag Mitic

Ekipe JKP ”Gradska čistoća” su uredile zidine tvrđave na Gardošu, kao i plato oko Milenijumske kule.

Gradska opština Zemun apeluje na sugrađane i sve posetioce ovog simbola Zemuna, da ne bacaju đubre, ne ostavljaju otpatke i ruiniraju na bilo koji način ovo jedinstvenu istorijsku celinu.

Zemunska tvrđava je spomenik kulture, jedan od prvih utvrđenih u našoj zemlji 1946. godine. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Rade Mrlješ i Ivana Konta su uradili projekat kompletne rekonstrukcije tvrđave, koji je realizovan krajem 2019. godine.

Cilj izrade ovog projekta bio je da se ostaci bedema Zemunske tvrđave konsoliduju i restauriraju u onoj meri koliko postoje pouzdani podaci o njenom izgledu, ali i da se afirmiše jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu. Takođe je važno da se kroz prezentaciju kulturnog dobra prepozna osnovni oblik citadele, kao i njena forma. Obnova Zemunske tvrđave je čin očuvanja identiteta starog Zemuna.

Kroz istoriju tvrđava je bila simbol moći, osmatračnica i vidikovac. U narodu je poznata i kao Kula Sibinjanin Janka – u spomen na mađarskog velikaša Janoša Hunjadija, viteza, princa namesnika i borca protiv Turaka, opevanog u srpskim narodnim pesmama, čiji se spomenik nalazi na Zemunskom keju.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstU ulici Mladih gorana zakrpljene udarne rupe
Sledeći tekstKako otpušiti odvod? – praktični saveti za svako domaćinstvo