Srbija je ponovo imala preko 2.000 zaraženih i tom brojkom iznova zabrinula sve koji su verovali da nam se jesenji talas ne bi više mogao ponoviti.

Pored toga, ni takozvani Konov koeficijent nije ni blizu “sigurne zone”, pa je neminovno postaviti pitanje: Koliko je izvesno da nam sledi novi udar.

Podseća se da već je duže od mesec dana broj novozaraženih u Srbiji bio je u drastičnom padu. Prvo smo izašli iz najgore crne zone (sa 1.000+ zaraženih na 100.000 građana), zatim i iz tamnosive (500-1.000/100.000), a bili smo na dobrom putu da napustimo i braon ili popstar zonu (300-500/100.000), ali onda kao da je poslednjih nedelju dana neko “povukao kočnicu”.

Broj novozaraženih opada skoro minimalno na dnevnom nivou, a minule subote se na primer desilo da imamo 1.483 nova slučaja, odnosno skoro stotinak više nego istog dana prethodne sedmice (1.393). Najmanje novootkrivenih slučajeva imali smo u nedelju 17. januara – 1.317, a juče, poslednjeg dana u sedmici bilo ih je 1.318.

Drugi statistički podatak koji takođe poziva na veliki oprez, koji nekako potvrđuje da smo trenutno na svojevrsnom raskršću, jeste odnos broja obolelih u odnosu na broj testiranih za 24 sata.

On je u jeku trećeg talasa iznosio čak preko 40 odsto, da bi početkom 2021. došlo do značajnog pada, na oko 20%. Međutim, u poslednje dve nedelje i ova brojka stagnira – uvek je između 15 i 19%, te nikako da se vrati u neke normalnije okvire.

Činjenično je da mesta za popuštanje mera nema, bar još uvek. Na to pak upozoravaju brojke od prekjuče, kada je usledio “bolan” preokret – 2.080 novovotkrivenih u jednom danu.

Ruku pod ruku sa tom brojkom išle su još dve koje brinu, Beograd je opet imao iznad 500 zaraženih, tačnije njih 577 dobilo je pozitivan nalaz, dok je Konov koeficijent u tom danu bio oko 16 odsto.

Na pitanje o mogućem novom udaru posle praznika, dr Predarg Kon je govorio je ranije. kada je rekao da ono što nam potencijalno sledi nije novi talas, već “grba” postojećeg.

– Ako se desi, to će pre biti takozvana “grba” ovog talasa. Ne očekujemo da će to biti dramatično. Međutim, ako se dešava u Evropi i svetu, i ako se toliko širi taj novi soj, ne možemo reći da nije moguće da se i kod nas desi. Zbog toga moramo da budemo u pripravnosti – rekao je on.

Konačnog odgovora na pitanje da li je pred nama novi udar još zvanično nema, ali statistike koje stižu iz bolnica svakako pozivaju na pripravnost, nikako na opuštanje.

Izvor: B92