„Er Srbija“, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem digitalnog pasoša (IATA Travel Pass), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije, najavilo je domaći avio-prevoznik.

„Er Srbija“ će tako biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garantovanje bezbednog putovanja i oporavka turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima „Er Srbije“ između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju, najavljeno je u saopštenju.

„Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva“, izjavio je generalni direktor „Er Srbije“ Dankan Nejsmit.

Ocenio je da je ovo izvanredna inicijativa, koja će omogućiti putnicima da ispune sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje sveta.

„Dugujemo veliku zahvalnost Institutu Torlak iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć“, rekao je Nejsmit.

Direktor „Er Srbije“ je naveo da će „IATA Travel Pass“ omogućiti putnicima da drže podatke u vezi s testovima na kovid 19 i upravljaju njima na svojim mobilnim telefonima, kao i da dele na siguran način svoj verifikovani status avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom.

Digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa koronavirusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta“, rekao je Nejsmit.

„Prvi korak ka prijatnijim putovanjima u doba pandemije“
Regionalni potredsednik Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj Rafael Švarcman rekao je da je ta organizacija ponosna što radi sa „Er Srbijom“ na tome da digitalni pasoš učini dostupnim na „starom kontinentru“.

„Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što prijatnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahteve vlada za ulazak u države koji se tiču virusa kovid 19“, rekao je Švarcman.

Precizirao je da kako se granice budu otvarale, „IATA Travel Pass“ će biti dodatno unapređen sa više mogućnosti da ispuni sve zahteve vlada, naglasivši da će putnici „Er Srbije“ među prvima imati na raspolaganju ove usluge.

„Er Srbija“ objašnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

Nakon testiranja ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca, a „IATA Travel Pass“ će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

PRVE INFORMACIJE IZ REGIONA – Dogovoren sadržaj kovid pasoša – šta će sadržati sertifikat o vakcinisanju

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba civilne zaštite rekao da je na nivou EU definisan sadržaj sertifikata o vakcinaciji, odnosno kovid pasoša.

Takvi sertifikati će obavezno morati da sadrže sledeće stavke:

  • ime i prezime osobe koja je vakcinisana;
  • državu iz koje je;
  • naziv vakcine koja je korišćena;
  • datum vakcinacije;
  • serijski broj cepiva
  • bar kod kojim će moći da se očitavaju ovi podaci

Vizuali još uvek ne postoje, odnosno ne zna se da li će ljudi koji su vakcinisani dobiti smart kartice ili će imati kod koji će moći da se očita na mobilnom telefonu. Za sada je samo dogovoren sadržaj, a biće potrebno do tri meseca da sve profunkcionište.

Za sada nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na osnovu vakcinacije, postoje bilateralni dogovori, a ovi dogovori o izgledu potvrde za sada će se koristiti samo u medicinske svrhe.

Izvor: Tanjug/Jutarnji list