Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je jutros da sledeće sedmice ne treba očekivati popuštanje donetih i usvojenih protivepidemijskih mera. Potrebno je naći pravi balans da bismo sačuvali privredu i ekonomiju.

Kada su u pitanju mere za sledeću nedelju, sigurno je da se one neće naročito popuštati. Uvek sam kao lekar bojažljiv i smatram da se treba što striktnije pridržavati mera. On je pozvao Beograđane da predstojeće praznike provedu u krugu porodice i poručio: „Moja poruka je: Slavite praznike u krugu porodice i manje se okupljajte.“

Prema njegovim rečima, poslednjih dana je donekle stabilizovan procenat onih koji su zaraženi u glavnom gradu u odnosu na sveukupan broj obolelih od kovida u Srbiji, te je iznosio 25-27 odsto. Kako je naveo, početkom novembra taj procenat je bio 57 odsto, što pokazuje izvesnu stabilizaciju, ali su apsolutne brojke i dalje zabrinjavajuće.

Kada je reč o kršenju mera i poslu koji je Komunalna milicija imala, on je naveo da je u poslednja dva dana prekontrolisano 410 objekata i da je zabeleženo manje prekršaja nego ranije.

Početkom nedelje Krizni štab je odlučio da se radno vreme ugostiteljskih objekata, kao i tržnih cenatara i salona produži do 20 sati radnim danima. I Krizni štab Grada Beograda je doneo takvu odluku.

Ova mera je oročena do sutra, kada se opet očekuje sednica Kriznog štaba i donošenje odluka pred novogodišnju noć i Božić.

Dr Branisalv Tiodorović kaže da će Krizni štab u petak morati ponovo da razmotri kompletnu epidemiološku situaciju i odluči po pitanju novih mera.

„Optimista sam i nadam se da će mere koje su sada na snazi biti produžene, da neće doći do toga da imamo pogoršanja. Najveća opasnost je što se stvara utisak opuštanja, i to nas ponovo može dovesti u neku vanrednu situaciju. Glavna procena u petak biće po pitanju velikih praznika – Božića i Nove godine. Pred nama je teška odluka, smatram da situaciju moramo ozbiljno da procenimo, poštujući ekonomski deo, ali da pre svega razmišljamo o zdravlju stanovništva“ – rekao je epidemiolog.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina, uz okupljanja koja su opasna.

„Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti crvene linije preko kojih neće preći u popuštanju mera kako ne bi bio ugrožen zajednički protivepidemijski napor“ – rekao je Janković.

Izvor: 24sedam.rs