Kad god se na prestonicu sruče obilnije padavine, voda poplavi mnogobrojne ulice širom grada, posebno tamo gde ne postoji kišna kanalizacija.

Ovaj problem godinama muči sugrađane koji žive u naseljima na obodu opštine Zemun – Batajnici i Altini. Na ulicu mogu jedino u gumenim čizmama, preskačući jezera, a neretko im voda poplavi dvorište i podrume.

Trajno rešenje ovog problema, uverava predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, biće fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja će se graditi čim bude završena ona u Velikom Selu.

Prema njegovim rečima, Opština traži sistemsko rešenje, a budući objekat za preradu voda u Batajnici obuhvatiće ceo kanalizacioni sliv koji se nalazi na teritoriji Zemuna. U toku je izrada plana regulacije za izgradnju ovog objekta.

ŠTA JE RANIJE REČENO
Batajnica, prigradsko beogradsko naselje nalazi se nedaleko od obale Dunava i predstavlja jedan od ukupno pet nezavisnih kanalizacionih sistema u Beogradu pored Velikog Sela, Ostružnice, Krnjače i Boleča – Vinče. Osim u Batajnici i Velikom selu, biće izgrađene još tri fabrike za preradu otpadnih voda. Na taj način rešiće se problem kanalizacije u Beogradu i sprečiti da sva kanalizacija odlazi u Savu i Dunav, kao što je sada slučaj. Trenutno ima ukupno 262 mesta na kojima se ispušta neprečišćena otpadna voda u reke – 116 se ispušta direktno u Savu, a u Dunav čak 136. Beograd je jedan od retkih evrospkih prestonica koje ne prečišćavaju otpadne vode već ih ispuštaju direktno u reke i to jedan od bitnih razloga zbog čega je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda prioritet gradske vlasti. Poziv za izgradnju postrojenja je objavljen na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako se navodi, projekat je u skladu sa EU Strategijom za podunavlje, koji se odnosi na zaštitu životne sredine, obnavljanje i zaštitu kvaliteta vode. Projekat će značajno doprineti kvalitetu vode u reci Dunav jer u ovom trenutku Beograd nema ni jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

INVESTICIJA 285 MILIONA EVRA
Najveća fabrika za preradu otpadnih voda biće u Velikom Selu projekat je u toku koji finansira Vlada Srbije. Vrednost ove investicije je 285 miliona evra. Time će biti rešen višedecenijski problem jer Beograd svu svoju kanalizaciju sipa direktno u Savu i Dunav, što je otprilike oko 60.000 olimpijskih bazena godišnje.

– U Zemunu je 2018. godine izgrađen kišni kolektor „Zemun Polje – Dunav“, koji pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz auto-put i privrednu zonu Gornji Zemun – objašnjava Kovačević.

– Ono što trenutno radimo jeste da, čim se pojave problemi nakon obilnih padavina, ekipe sa cisternama izlaze na teren i brzom reakcijom u najkraćem mogućem roku čine ulice prohodnima za saobraćaj, u šta su se sugrađani uverili tokom prethodnih meseci.

Izvor: novosti.rs/batajnica.com