Mural sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina osvanuo je u Zemunu povodom 60 godina od njegovog „osvajanja kosmosa”, saopštili su danas autori tog dela – Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

„Jurij Gagarin je bio sovjetski kosmonaut, narodni heroj Sovjetskog saveza (ŠSR) i dobitnik brojnih drugih sovjetskih i međunarodnih medalja i priznanja, među kojima i jugoslovenskih. Jedan od najprometnijih bulevara jugoslovenske prestonice je poneo ime Jurija Gagarina, po kome se s pravom i danas zove”, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju komunista, „preimućstvo nauke, tehnologije i napretka superiornosti socijalizma nad kapitalizmom” moglo se videti upravo na primeru Jurija Gagarina i sovjetske kosmonautike.

„Ovo je ujedno i najveća poruka prvog leta u svemir i jubileja koji danas slavimo. Dok kapitalizam ruši snove, budućnost i život ljudi i planete, socijalizam ih ostvaruje i usavršava. Stoga je aktuelnost borbe za socijalizam i pobedu novih revolucija amanet koji nam ostavlja Gagarin”, naveli su iz SKOJ-a.

Izvor: Politika.rs