Prijava za pomoć države preko sajta Uprave za trezor počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja, dok će prijava putem kol-centra krenuti 5. maja. Dakle, svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Republici Srbiji moći će da se prijave putem kontakt – centra za isplatu ovog puta, dvokratne, novčane pomoći u iznosu od ukupno 60 evra.

Ministar finansija Siniša Mali precizirao je da građani koji se prijave za pomoć države uplatu prvih 30 evra mogu očekivati u maju, a drugih 30 evra u novembru. Dodatnih 50 evra penzioneri će dobiti u septembru, dok će 60 evra za nezaposlene biti uplaćeno na njihove račune u junu.

– Prijava za pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Telefonska prijava, to jest putem kol-centra, počinje 5. maja – rekao je Mali gostujući na RTS.

Podsećanje

26. januar 2021. 

Država će obezbediti pomoć za građane i privredu u okviru novog paketa mera, vrednog 2,5 milijardi evra. Predsednik Srbije Aleksadar Vučić je najavio da će država građanima uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Tako da će građani u okviru novog paketa mera dobiti ukupno 60 evra, a penzioneri 110 evra. Kada je reč o pomoći privredi, Vučić je rekao da je taj novi paket raspoređen u četiri grupe mera.

31. januar 2021.

U okviru novog paketa mera, svi građani Srbije će od države dobiti u maju i novembru po 30 evra, a penzioneri još 50 evra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će prijave za pomoć od po 30 evra početi u drugoj polovini aprila, dok penzioneri nemaju obavezu da se prijavljuju. Dodao je da će sistem prijavljivanja biti isti kao što je to bio slučaj prošle godine, odnosno preko kol centra ili sajta Trezora, kao i da je prva prijava dovoljna za obe rate pomoći. Ministar je istakao da je prva prijava dovoljna za obe rate pomoći, a da penzioneri kao ni korisnici socijalne pomoći, nemaju obavezu da se prijave već će pomoć dobiti atomatski.

6. april 2021

Od 28. aprila kreće prijava za isplatu po 30 evra, u maju i novembru, svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je gostujući na RTS-u ministar finansija Siniša Mali. Kada je reč o pomoći privredi, ministar finansija je rekao da će tri puta po 50 odsto minimalne zarade biti namenjeno za sva mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Poslodavci se za ovu pomoć mogu prijaviti od danas putem formulara na sajtu Poreske uprave.

Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade. Takođe, jedan pun minimalac je za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče”, rekao je Mali dodajući da je trećim paketom mera podrške predviđena i pomoć autoprevoznicima od 600 evra po autobusu, kao i pomoć hotelijerima.

18. april

Pomoć nezaposlenima u iznosu od 60 evra namenjena je svim licima koja su na evidenciji NSZ bila na dan 15. april tekuće godine. Pomoć će biti isplaćena u junu.

25. april

Gostujući na TV Prva, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će od 12. maja krenuti isplata prvih 30€ svim punoletnim građanima koji se do tada prijave putem portala Uprave za trezorPenzioneri će finansijsku pomoć početi da dobijaju 6. maja, a dan kasnije će početi uplate svim punoletnim građanima koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne i nezaposlenima. Ove tri kategorije građana neće morati da se prijavljuju za pomoć, podsetio je ministar.

On je takođe dodao da prijave punoletnih građana za dve uplate od po 30 evra počinje 28. aprila.

Prijavljivanje gradjana za novčanu pomoć u iznosu od ukupno 60 evra će trajati od 28. aprila do 15. maja na adresi idp.trezor.gov.rs. Prijava putem kontakt centra počinje 5.maja, objavio je na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali.

Ministar dodaje da je dovoljno da se građani jednom prijave, a da će novac dobiti najpre u maju, a zatim i u novembru. Naglašava da penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći ne treba da se prijavljuju, već će im novac automatski biti uplaćen.

Ovo su odgovori na neke od najčešćih nedoumica:

1. Da li osoba koja je tek napunila 18 godina i nema ličnu kartu mora da je izvadi kako bi se prijavila?

– Zakon o ličnoj karti propisuje da je lice starije od 16 godina koje ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužno da ima ličnu kartu.

2. Novac s namenskog računa mora da se podigne na šalteru banke ili može da se s tog računa izvrše određena plaćanja?

– Sredstva s namenskog računa podižu se u gotovini. Kada se podignu, taj namenski račun se gasi. Ukoliko je novac primljen na tekući račun koji je već aktivan, njim može da se raspolaže kao sa svim ostalim uplatama.

3. Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija automatski isplatu, a ostali članovi njegove porodice moraju da se prijave?

– I nosiocu novčane socijalne pomoći i svim punoletnim članovima njegove porodice novac se isplaćuje bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave.

4. Mogu li se prijaviti državljani Srbije koji imaju pasoš Srbije, a žive van Srbije i nemaju ličnu kartu?

– Pravo na jednokratnu pomoć imaju punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, s važećom ličnom kartom i koji se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.

5. Pošto penzioneri po automatizmu dobijaju predviđeni novac, da li neko, ukoliko ga ne želi, može da pošalje zahtev da se odrekne?

– Ova mogućnost nije predviđena. Ko ne želi taj novac, može da ga donira u humanitarne svrhe.

6. Može li se da s namenskog računa direktno preusmeri novac humanitarnim organizacijama?

– Ni ova mogućnost nije predviđena. Ali kada podignu novac, korisnici mogu da ga doniraju u humanitarne svrhe.

Izvor: infokg.rs, novosti.rs
Prethodni tekstVikend akcija čišćenje Zemuna
Sledeći tekstPravoslavni Uskrs: Kako pravoslavci računaju datum Uskrsa?