U Srbiji, prema poslednjim dostupnim podacima, ima više od 1.600 državnih vrtića, a privatnih predškolskih ustanova je oko 400. Tokom 2019. godine, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, u Srbije je u vrtiće išlo oko 218.000 dece. Prethodnih dana u Srbiji je zabeležen dramatičan rast broja zaraženih od korona virusa koji se meri u hiljadama, a iako su deca ređe obolevala, roditelji strahuju da li da nastave da šalju decu u vrtiće.

Da li će vrtići biti zatvoreni?
Konkretnog odgovora nema. Iz beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu kažu da sprovođenje mera zavisi „od situacije do situacije“, odnosno da neće svaka predškolska ustanova biti zatvorena ukoliko u njoj budu registrovani zaraženi korona virusom. „Za to je nadležan Zavod za javno zdravlje, oni rade procenu situacije i na osnovu toga se dalje postupa i donose odluke“, dodaju iz sekretarijata. Napominju da je u predškolskim ustanovama do sada bilo najmanje slučajeva zaraženih.

U saopštenju Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda upozorava se da je „sve teže sprovesti propisane mere za sprečavanje i suzbijanje korona virusa u beogradskim vrtićima“.

Navodi se da broj dece u grupama ne dozvoljava sprovođenje mera, da je sve više zaposlenih na bolovanju, kao i da je obim posla onih koji rade povećan. Uz stres i iscrpljenost, nedostaju im i sredstva za higijenu, tvrdi ovaj sindikat. Predstavnici radne grupe će u toku današnjeg dana izdati saopštenje u vezi sa dogovorom koji su postigli po ovom pitanju sa sekretarom Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavkom Gakom.

Obaveze roditelja i vrtića:

  • Na ulazu u vrtić mora da postoji dezobarijera
  • Roditelj ima obavezu da svakog dana izmeri temperaturu sebi i detetu pre dolaska u vrtić
  • Dete u vrtić dovodi jedan roditelj da bi se izbegla gužva
  • Roditelj mora da najavi povratak deteta najmanje dva dana ranije
  • Roditelji moraju da nose masku i drže distancu od dva metra, dezinfikuju ruke i prođu kroz dezobarijeru

    *Izvor: Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja

Kakva je epidemiološka situacija u vrtićima
Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, krajem je oktobra rekao da „zabrinjava činjenica da je u poslednjih deset dana zabeleženo osam slučajeva zaraze među decom“. „U septembru bilo je zaraženo samo jedno dete“, rekao je Gak i dodao da je u istom periodu zabeleženo dvadesetak slučajeva zaraze među zaposlenima. Napomenuo je da „koordiniraju sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i predškolskim ustanovama“ i da je „cela situacija pod kontrolom“.

Upitan da li će zatvarati vrtiće, rekao je da ne može da predvidi šta će se dešavati u narednim danima, ali i da „nema mesta panici, jer se sve mere sprovode“. „Od maja do danas nijedna predškolska ustanova nije zatvorena zbog epidemije“, dodao je Gak.

Trenutno u vrtiće ide 33.000 mališana, odnosno 58 odsto upisanih.

Šta kažu iz vrtića

Naglašavaju da od početka epidemije primenjuju sve mere koje su propisali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete.

Roditelji uznemireni
Ipak, brojke zaraženih u vrtićima ne umiruju zabrinute roditelje. Preporuka Kriznog štaba da deca ne posećuju deke i bake tokom epidemije dovodi u pitanje kuda sa decom, ukoliko roditelji moraju da idu na posao. Mere zaštite poštuju, da roditelji prilikom predaje i uzimanja dece iz vrtića ne ulaze unutra, kao i da se prostorija u kojima mališani borave redovno dezinfikuju.

Dosadašnji slučajevi korone u vrtićima u Srbiji
Na preporuku Zavoda za javno zdravlje Kruševac zatvorena je dečija ustanova „Naša radost“ u Aleksandrovcu krajem oktobra. Od početka pandemije skoro svakog meseca beleže se slučajevi zaraženih korona virusom u predškolskim ustanovama. Sredinom juna, u beogradskom vrtiću „Skadarlija“ zarazilo se dvogodišnje dete, koje je odmah stavljno u izolaciju, kao i sva druga deca koja su bila u kontaktu s njim. Istog meseca potvrđeno je da su korona virusom zaražene četiri spremačice u vrtiću „Zvončica“ na Zvezdari u Beogradu. Dečija ustanova „Dečija radost“ u Svilajncu je prva predškolska ustanova iz Pomoravskog okruga u kojoj su se zaposleni zarazili. Tom prilikom vrtić nije zatvoren, već su zaraženi upućeni u izolaciju, a prostorije dezinfikovane. I vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Pirotu zatvoren je početkom juna odlukom Instituta za javno zdravlje Niš. Poslednji slučaj u kome je zabeleženo da su zaposleni zaraženi je predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ u Leskovcu. Testovi su pokazali da je zaraženo ukupno 12 zaposlenih. Među decom koja pohađaju vrtiće u Leskovcu za sada nema zaraženih.

Izvor: BBC

Prethodni tekstNovo groblje u Batajnici 2021
Sledeći tekstSrbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu