Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

Haris Teodoharis, grčki ministar turizma i Tatjana Matić, srpski ministar turizma, danas su potpisali Memorandum o sertifikacija vakcinacije. Ova izjava podrazumeva uverenje da je neko vakcinisan i bezbedan za putovanja.

Uslovi za putovanje su vakcina, antitela ili negativan PCR test, nakon čega ćete moći da slobodno uđete u zemlju.

Direktor asocijacije JUTA, Aleksandar Seničić rekao je prethodno da je jedan od prioriteta da se ulazak omogući svima koji su se vakcinisali, bez obzira na poreklo cepiva, ali i onima koji se nisu vakcinisali.

„Veoma je značajno da građani koji se nisu vakcinisali imaju izbor i da Grčka priznaje PCR ili antigenski, ali i test na antitela, što bi ljudima omogućilo da na jeftiniji način putuju“, objašnjava Seničić.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Kada je reč o deci, Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, dok je za stariju od 10 godina potreban negativan test.

Nakon sastanka saopšteno je da će građani Srbije u Grčku moći već sredinom aprila, odnosno da očekuju otvaranje granica tada.

Takođe, građani Srbije moći će u tu zemlju da uđu i preko Makedonije i Bugarske.

Grčka je odlučila da dozvoli i antigenske testove koji su jefitniji.

Izvor: Blic, Politika