Tokom 2021. godine, započeti su brojni planirani veliki projekti i investicije u saradnji sa državom čiji je cilj poboljšanje infrastrukture koji će doprineti svakodnevnom boljem životu građana Zemuna, tj. meštana same opštine.

BATAJNICA – U Batajnici se u ovom trenutku radi na dvadesetak ozbiljnih projekata. Jedan od tih projekata je proširenje batajničkog druma od Pupinovog mosta do ulaza u Batajnicu, tj to je u ovom trenutku do nadvožnjaka, dužine oko sedam i po kilometara. Realizacija je neophodna iz više razloga, a potrebno je da se dobiju dve ulazne i dve izlazne trake, kao i pešačko-biciklističku stazu i da se taj deo poveže sa Zemunom.

Bitan faktor je završetak  batajničke petlje (ukupne dužine oko 3,5 km, povezaće Batajnički bulevar i logistički centar za intermodalni transport, sa auto-putem E-75). Intermodalni centar u blizini Batajnici, i koji će svakako otvoriti nova radna mesta. Grad ove godine treba da kupi 62 hektara za potrebe logističkog centra kako bi to bilo objedinjeno u jednu funkcionalnu celinu.

Najbitniji projekat je, svakako, brza pruga Beograd-Budimpešta koja prolazi delom kroz Batajnicu, i grad sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju započeo je veliki projekat rešavanja pružnog prelaza u Batajnici. tj nadvožnjaka. On treba da premosti prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju. Nadvožnjak će biti lociran na oko 400 metara severno od postojećeg pružnog prelaza. Zajedno sa nadvožnjakom, ovim projektom obuhvaćena je rekonstrukcija i izgradnja više od 1.400 metara okolnih saobraćajnica.

Drugi veliki projekat je otvorena je kovid bolnica, ozbiljan kliničko-bolnički centar.

Sekretarijat za investicije izabrao je izvođače za rekonstrukciju OŠ Mitraljeta. Dok se ne završi rekonstrukcija škole, biće rešeno pitanje pohađanja časova i prevoz đaka. Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević rekao je da će lokalna samouprava podržati inicijativu za izgradnju sportsku dvoranu, te da je Planom detaljne regulacije već predviđena parcela za sportsku salu u naselju Šangaj.

Grad Beograd je otkupio 10-12 hektara za potrebe novog groblja u Batajnici. Radiće se urbanistički i građevinski projekat, do kraja ove godine, a predsednik Kovačević očekuje da će početkom sledeće godine početi radovi na istom.

Pušten je u rad Dom zdravlja ”Zemun” – Zdravstvena stanica Ugrinovci, koja ima blizu 1600 kvadrata. Pored ovog objekta, očekuje nas i rekonstrukcija Zdravstvene stanice Batajnica. Zahvaljujući saradnji sa Gradom Beogradom u toku je i otkup zemljišta u naselju Altina kako bi se na jednom mestu izgradila nova škola, vrtić i ambulanta.

Najvažniji projekat na opštini biće Fabrika za prečišćavanje vode (prvenstveno rekonstrukcija kolektora Zemun polje-Batajnica, zatim izgradnja još jednog kolektora na toj trasi i treba da se omogući realizacija tkz. Batajnički sliv, preko naselja Batajnice, Šangaj, Busija, Ugrinovaca i Grmovca, da se stvore primarni tehnički uslovi za priključenje na kanalizaciju).

ZEMUN – U toku je rekonstrukcija Keja oslobođenja i Glavne ulice u Zemunu koji će konačno zablistati u punom sjaju na zadovoljstvo svih koji žive u Zemunu. Kada bude završena rekonstrukcija Keja, ispred opštine Zemun planirajo je postavljanje spomenika nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću. Započeto je projektovanje pešačko-biciklističkog mosta Lido – Kej oslobođenja. Očekuje se da bi, po završetku projektovanja, a u narednom periodu biće započeti radovi na realizaciji samog mosta, koji je od veoma velikog značaja za građane. Takođe, plan je da se radi garaža na platou ispred hale “Pinki” (završava se papirologija) što je važno za građane jer u tom delu grada nema garaže. Privremeni parking biće lokacijski kod grčkog obdaništa sa kapacitetom oko 200 vozila.

Obnova zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Glavnoj ulici u Zemunu, koja se čeka već dve decenije, trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine. Grad Beograd finansira izradu projekta rekostrukcije ovog zdanja i Avijatičarskog trga, dok će Vlada Srbije izdvojiti novac za obnovu ovog jedinstvenog objekta koji je svojom lepotom krasio centralnu zemunsku ulicu. Nakon što su NATO bombe 1999. godine oštetile velelepno zdanje, delo arhitekte Dragiše Brašovana koje je sagrađeno 1935. godine. Inicijativa za davanje sjaja ovoj zemunskoj lepotici potekla je od gradskih čelnika tokom prošle godine. Ova građevina je dugo bila među najvećima u Zemunu, a i danas predstavlja jedan od najdominantnijih objekata u starom jezgru opštine.

“Apostrofiraćemo rešenje problema kanalizacione mreže koja Zemunu nedostaje. Radićemo i na izgradnji i rekonstrukciji školskih objekata, objekata za naše najmlađe sugrađane, kao i na uređenju zajedničkih i međublokovskih površina, da bi kvalitet života građana Zemuna i dalje podizali na jedan viši nivo”, rekao je Gavrilo Kovačević, predsednik Gradske opštine Zemun.

“Zajedno sa svojim timom trudiću se da i dalje budemo na usluzi građanima Zemuna i da sve planirano ostvarimo”, zaključio je Kovačević.

Prethodni tekstOsam i po hiljada građana vakcinisano u Surčinu
Sledeći tekstVremeplov, 24. mart