Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 25. marta gradilište na železničkoj stanici Zemun koja je deo projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Novog Sada i Subotice, a kineski izvođači su najavili da će prva deonica, od Beograda do Stare Pazove, biti završena do kraja septembra.

Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine “Pojas i put“.

Obilasku radova prisustvovali su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i opštinsko rukovodstvo.

Takođe, železničku stanicu Zemun posetili su i ministar građevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Tomislav Momirović, ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, gradonačelnik Grada Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Na deonici Beograd Centar – Stara Pazova projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

To je prva deonica brze pruge Beograd – Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji.

Pruga od Beograda do Novog Sada će, kako je ranije najavljeno, biti građevinski završena do kraja 2021. godine.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun Polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predviđena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, biće napravljena nova stajališta Altina i Kamendin.

Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada počela je 2017. godine, a ukupna vrednost radova je nešto veća od 580 miliona dolara.

Na toj deonici ukupno će biti izgrađeno 28 objekata, među kojima su galerije, nadvožnjaci, podvožnjaci, pothodnici, vijadukti i mostovi.

Prethodni tekstKada će proraditi noćni prevoz u Beogradu?
Sledeći tekstBeograd večeras u bojama Grčke zastave