Suva luka je šansa Srbije da postane deo najvećih logističkih lanaca.

Posle nekoliko godina najava, Srbija konačno dobija prvi terminal tzv. intermodalni terminal, na kome će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova.

Za dva dana je polaganje kamenca temeljca u Batajnci, i time će biti preskočene sve stepenice ka izgradnji Intermodalnog terminala i Logističkog centra „Batajnica“. Biće to, kako piše u planu, drumsko-železnički čvor koji će omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije.

Intermodalni terminal omogućiće da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda, približe evropskom nivou.

Kompleks Intermodalnog terminala i Logističkog centra će se prostirati na oko 82,5 hektara, na prostranoj zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75. Radovi su vredni više od 10 miliona evra.

Posle nekoliko godina najava, Srbija konačno dobija prvi terminal tzv. intermodalni terminal, na kome će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova.

Lokacija u Batajnici, izabrana je zbog ukrštanja železničkog drumskog Koridora 10, kao i blizine aerodroma. Tamo će, kako je planirano, dolaziti kontejnerski vozovi iz jadranskih luka i evropskih centara, kako bi se kontejneri pretovarali, skladištili i kamionima distribuirali do krajnjih korisnika u krugu od stotinak kilometara.

Intermodalni terminal će se sastojati iz nekoliko delova, a najvažnija je manipulativna oblast koja će obuhvatiti: dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni kolosek za lokomotivu; saobraćajne trake za prolaz kamiona (prolazna, utovarno-istovarna, rezervna i traka za izlaz u slučaju opasnosti); kontejnersko skladište (tri linije za privremeno skladištenje kontejnera). Takođe, Intermodalni terminal sadržaće i carinski magacin, postrojenje zaodržavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu.

Za teretna vozila koja će dolaziti na Intermodalni terminal, planirana je izgradnja parkinga uz ulaz u kompleks.

Objekti u okviru planiranog logističkog centra moraju se graditi na parcelama od najmanje 2.000 metara kvadratnih. U okviru kompleksa, dozvoljeno je ograđivanje parcela, a svaka parcela mora imati priključke na mreže komunalne infrastrukture. Kapacitеt intеrmodalnog tеrminala jе 80.000 kontеjnеra.

Osim u Srbiji, ovo će biti prvi modеrni intеrmodalni tеrminal i na Zapadnom Balkanu i on ćе omogućiti da sе smanjе logistički troškovi prеvoza robе koji u Srbiji iznosе oko 25 odsto što dirеktno utičе na nеkonkurеntnost proizvoda. Inače, idejni projekat je urađen 2008. godine.

Za gradnju kontejnerskih kopnenih terminala, takozvanih „suvih luka“ zainteresovala se solunska luka. Za sve rečne luke koje su povezane sa železničkom mrežom, kao i za intermodalne treminale može se reći da su neka vrsta kopnenih terminala.

Ono što je osnovni problem naših terminala jeste nedovoljna povezanost sa morskim lukama u okruženju, kako bi se mogli definisati kao kopneni terminali u punom smislu reči.

Radove finansira Srbija, izvođač radova je Strabag, rok je 30 mеsеci od počеtka radova, računajući i dodatnih 12 mеsеci za rеklamaciju izvеdеnih radova.

Sprovođеnjе ovog projеkat jе prеdviđеno kroz rеalizaciju IPA 2015 (ukupnе vrеdnosti 15,5 miliona еvra), dok ćе sе nabavka oprеmе i tеhnička pomoć opеratеru (ukupnе vrеdnosti 2,9 miliona еvra) finansirati iz budžеta Rеpublikе Srbijе.

Prethodni tekstVremeplov, 13. novembar
Sledeći tekstVremeplov, 14. novembar