Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici.

„Intermodalni terminal će Srbiji mnogo da znači. Ovde će da bude neka vrsta šireg logističkog centra, neka vrsta ‘suve luke’, ona je preduslov za dalji ekonomski napredak. Beč ih ima tri, a u Nemačkoj ih imate stotinu. Ovo je uslov bez kojeg ne možemo da idemo napred, i zbog preduzeća i zbog običnih potrošača. Ovo je deo programa za bolju zaštitu životne sredine i za zeleniju Srbiju“, rekao je Vučić.

Naglasio je da će ovde raditi značajan broj ljudi, nadam se da ćemo imati bar tri puta više kamiona.

„Beskrajno sam zahvalan našim evropskim prijateljima na novcu, 13,7 miliona evra je dobijeno od Evrope, to je poklonjeno od njihovih obveznika. To je za nas velika podrška . Srbija daje 1,8 miliona evra“, rekao je Vučić.

Ovo je samo još jedna od stvari koje smo pokrenuli a koja će biti završena na vreme, dodao je Vučić.

Vučić je pomenuo i dobru saradnju sa stranim investitorima, kao što kompanija je Tojo tajers.

„Što se tiče javnih investicija, mi u ovom trenutku gradimo četiri auto-puta“, rekao je Vučić. „Gradimo Moravski koridor, , gradimo Ruma-Šabac, Kuzmin-Sremska Rača, potpisali smo za Fruškoogrski koridor i uskoro kreću radovi“, rekao je Vučić.

On je naveo da su razgovarali sa Japancima i da se čeka potvrda za jednu „fantastičnu investiciju u Novom Sadu“.

„Privode se kraju radovi na izgradnji pruge Beograd-Stara Pazova-Novi Sad. Od Beograda do Novog sada će moći da se putuje za pola sata. Pregovaramo o brzoj pruzi i od Beograda do Niša. Bitan je i auto-put Karađorđe. Ovo su velike stvari, ogromni projekti.“

Kaže da se pregovara i o nastavku izgradnje auto-puta od Požege do Boljara, a da se pregovara i za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je ovo značajan dan za Srbiju na evropskom putu.

„Evropski put nisu samo pregovori“, rekla je ona.

Naglasila je da je ovo povezivanje koje vodi ka rastu našeg BDP-a, a da su značajne i teme ekologije i zaštite životne sredine.

„Imaćemo manje velikih teretnih kamiona na ulicama našeg grada, vazduh će nam zbog toga sigurno zdraviji i bolji. Ovde će biti prvi logistički centar na Zapadnom Balkanu“, navela je Joksimović.

Prisutnima se obratio ambasador EU Sem Fabrici.

„Ova godina biće upamćena po izbijanju pandemije koja je unela pometnju u sve naše planove. Biće upamćena i po našim naporima da pružimo podršku ekonomiji. Povezivanje u Srbiji je pozitivna priča i to je jedan od glavnih pokretača našeg partnerstva“, rekao je Fabrici.

Dodao je da mu je drago da je Srbija najveći primalac sredstava iz fondova za povezivanje i da je do sada dobila 200 miliona evra bespovratne pomoći za šest velikih projekata.

„Ovaj intermodalni terminal jedan je od tih projekata. Sa 15,5 miliona evra EU je obezbedila gotovo 90 odsto sredstava i to bespovratne pomoći“, rekao je Fabrici.

„Želeo bih da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos i da pozovem sve srpske prijatelje da se pridruže i uzmu učešće u povezivanju Srbije“, zaključio je Fabrici.

Ovaj terminal je deo razvoja prve logističke platforme u Srbiji. Odavde će se vršiti dalja raspodela kontejnerske robe.

Na ovaj način železnica postaje konkurentnija na tržištu. Terminal se nalazi u industrijskoj zoni u Batajnici.

Postavljanju kamena temeljca prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović.

U Batajnici je danas počela izgradnja intermodalnog terminala, na kome će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova.

Terminal u Batajnici biće drumsko-železnički čvor koji ce omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao i da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda, približe evropskom nivou.

Kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra prostiraće se na ukupno 82,5 hektara, na prostranoj zaravni izmedju železničke stanice Batajnica i autoputa E75. Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera. To će biti ne samo prvi intermodalni terminal u Srbiji već i Zapadnom Balkanu koji će omogućiti da se smanje logistički troškovi prevoza robe. Projekat je predvidjen kroz realizaciju IPA sredstava (ukupne vrednosti 15,5 miliona evra), dok će se nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra finansirati iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač je austrijska firma Sstrabag, nadzor Eptisa, a projektant konzorcijum „Egis International/City net“. Ugovor za izgradnju intermodalnog terminala (FIDIC Yellow Book – izrada projektne dokumentacije i izvodjnje radova), potpisan je 14. oktobra 2019. sa kompanijom Štrabag ukupne vrednosti 14,46 miliona evra.

Rok za izvođenje je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju izvedenih radova. Projekat obuhvata radove, nadzor nad izgradnjom, nabavku opreme i tehničku pomoć terminalskom operateru.

Radovi obuhvataju izgradnju pristupnih drumskih i železničkih saobraćajnica, površina za skladištenja i manevrisanje i administrativnog objekta sa parkingom za teretna vozila.

Lokacija u Batajnici izabrana je zbog ukrštanja železnickog i drumskog Koridora 10, kao i blizine aerodroma „Nikola Tesla“. Predviđeno je da tu stižu vozovi sa kontejnerima iz jadranskih luka i evropskih centara, gde će se pretovarati i skladištiti i kamionima distribuirati do krajnjih korisnika.

Terminal će se sastojati od dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni kolosek za lokomotivu, saobraćajne trake za prolaz kamiona i kontejnerskog skladišta. Imaće i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu. Inače u dvadesetak zemalja Evrope ima ukupno oko 350 terminala.

Izvor: Tanjug, B92

Prethodni tekstVremeplov, 13. novembar
Sledeći tekstVremeplov, 14. novembar