U Batajnici je u toku ovog meseca evidentiran povećan broj saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba izgubila život. Iz tog razloga apelujemo na svest vozača, ali i ostale učesnike u saobraćaju, pozivajući ih da poštuju saobraćajne propise i da nastoje da rizična i opasna ponašanja prepoznaju i izbegavaju, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Najčešći uzroci ovih nezgoda su nepažnja vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, upotrebe mobilnih telefona u vožnji, neprilagođena brzina i drugi prekršaji povezani sa nepoštovanjem saobraćajnih propisa. Takođe, otežano odvijanje saobraćaja usled mokrog kolovoza, magle i jakog vetra su razlozi da vozači voze oprezno, sporije, uz držanje većeg odstojanja između vozila, bez rizičnih preticanja i obilaženja vozila.

– U toku prethodne sedmice dogodila su se tri udesa u Šangajskoj ulici u Batajnici, a jedan od njih završen je smrtnim ishodom. Tada su se direktno sudarila dva automobila, a povređeno je šest osoba. U jednom od automobila bila su tri mladića, od kojih jedan u vidno alkoholisanom stanju. Vozač je bio najteže povređen i preminuo je u Urgentnom centru.

– U drugom automobilu bili su otac, majka i sin koji su prošli sa povredama.

– U petak je vozilo Hitne pomoći sletelo u kanal.

Dodatni poziv učesnicama u saobraćaju na dodatni oprez i savet učesnicima u saobraćaju da:
* Vezuju sigurnosni pojas na svim sedištima.
* Nosite i zakopčajte standardizovane kacige.
* Brzinu kretanja vozilom prilagode uslovima i stanju na putu.
* Poštuju ograničenja brzine kretanja vozilom, propisana zakonom.
* Izbegavati konzumiranje alkoholnih pića ako će te nakon toga upravljati vozilom.
* Planiraju bezbedan povratak do krajnjeg odredišta – zamole u društvu vozača koji ne pije, da ih bezbedno odveze.
* Ako ste, ipak, konzumirali alkohol, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice da vas odveze do planiranog odredišta.
* Ako ste uočili drugog vozača na putu koji nekontrolisano upravlja vozilom i suprotno saobraćajnim propisima ili sumnjate da je pijan, ne oklevajte, odmah obavestite policiju.
* Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred vas, kako bi mogli blagovremeno da reagujete u iznenadnim situacijama i tako izbegnete saobraćajni nezgodu.
* Budite strpljivi i tolerantni tokom vožnje.
* Poštujte i ostale saobraćajne propise, jer samo na taj način će te smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posledicama.

Iz Uprave policije su apelovali na roditelje, da kategoriji mladih vozača, obrate pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i bezbedno i sigurno upravljanje vozilima.

Uprava policije će i u narednom periodu nastojati da kroz pojačano prisustvo i preventivne aktivnosti, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama, ali još jednom apelujemo na sve vozače, da svojim ponašanjem doprinesu ukupnoj bezbednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posledicama, što bi trebalo da bude naš zajednički cilj.

Izvor: Batajnica.com, B92, Prva, Foto: aleksandarlittlewolf, Grafika: Batajnica.com
Prethodni tekstU petak vakcinacija u naselju Plavi horizont
Sledeći tekstU subotu 17. aprila vakcinacija u Altini