Ne propustite novu izložbu umetnika Marka Reeboskica i umetničke radove rađene specijalnom tehnikom nastalom u egzotičnoj Indoneziji.

Na novoj izložbi biće prikazani umetnički radovi rađeni u batika tehnici, koja se radi na tkanini uz pomoć voska. Ovom za naše podneblje egzotičnom tehnikom umetnik se upoznao tokom boravka u Džogdžakarti u Indoneziji. Primenjujući drevnu tehniku u savremenom obliku, Reeboskic otvara pitanja o odnosu pojedinca prema starim tradicijama u sadašnjem trenutku.

Marko Reeboskic je rođen 1994. godine u Beogradu. Ima master diplomu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao na katedri za Unutrašnju arhitekturu, 2019. godine. Tokom master studija, Marko se usavršavao i na Vijetnamskom Nacionalnom Univerzitetu u Hanoju, na odseku za Dizajn enterijera, kao i u Indoneziji na Institutu umetnosti u Džogdžakarti.

Nakon završenih studija upisuje jednogodišnji likovni kurs na Indonežanskom institutu Umetnosti u Džogdžakarti, gde počinje istraživanje kroz tradicionalne metode ekspresije, sa fokusom na sliku i skulpturu.

What if I die with this songinside

Tačno mesto i vreme nastanka tehnike batika nisu sasvim izvesno poznati. Iako njegova tradicija obuhvata i jugoistočnu, istočnu i centralnu Aziju, kao i Afriku, batik je ipak najzastupljeniji u Indoneziji i na ostrvu Java. Batik podrazumeva iscrtavanje željenih motiva na tkanini putem voska, a zatim nanošenje boje na delove tkanine. Na kraju se vosak, prvobitno nanet specijalnom alatkom, uklanja uz pomoć ključale vode, a tkanina ostaje ofarbana različitim bojama, razdvojenim šarama, odnosno simbolima koje je ostavio vosak.

Reeboskicev rad je inspirisan drevnim kulturama, starim tradicijama. Ovaj vid inspiracije blisko je povezan sa umetnikovim životom i ličnim iskustvima. Tokom 2019. i 2020. godine Reeboskic živi u Jogjakarti u Indoneziji, gde se upoznaje sa tehnikom batika. Izgled tkanine ukrašene uz pomoć batika varira u zavisnosti od mesta njegove primene. Najstariji njegov vid, međutim, vezan je upravo za Jogjakartu u kojoj je umetnik boravio i studirao. Na ovom području javanski batik primarno odlikuju zemljani, tamniji tonovi – a specifična topla karamel boja, poznata kao boja Jogjakarte, preneta je i na Reeboskiceva platna. Umetnik se služi prirodnim materijalima, tkaninama od pamuka ili lana, i prvobitno radi sa manjim komadima tkanine, da bi potom te manje tračice ušio zajedno, stvarajući potpuno novu kompoziciju.

Savremeno doba tretira svest o različitostima kao nepoželjnu i blasfemičnu – teži da razlike učini nevidljivim, da stavi znak jednakosti između oprečnih, katkad potpuno nespojivih pojmova i pojava. Nasuprot tome, Reeboskicev batik slavi autentičnost i kulturološke pojave specifične za određenu geografsku sredinu. Primena tehnike batika u savremenom stvaralaštvu omaž je kulturama koje pretrajavaju i odolevaju vremenu uprkos razvoju visokih novih tehnologija. Na izvestan način, ovi radovi predstavljaju Reeboskicev putopis, belešku o mislima i osećanjima prouzrokovanim boravkom u nepoznatoj sredini u kojoj se pojedinac, iako stranac, oseća komforno, lagodno a opet uzbuđeno novim i nepoznatim” – Smiljka Čabraja, istoričar umetnosti.

Radovi umetnika Marka Reeboskica će biti predstavljeni u okviru izložbe koju organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW, a Belgrade Waterfront podržavanjem ovakvih manifestacija nastoji da domaćim i inostranim posetiocima pruži priliku da se upoznaju sa radovima domaćih stvaralaca.

Izložba  umetnika Marka Reeboskica biće otvorena u nedelju, 13. avgusta, u 20 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu Galerije.

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časovaUlaz na izložbu je slobodan.

DATUM DOGAĐAJA

13. avgusta – 26. avgusta 2023.

LOKACIJA

Bulevar Vudroa Vilsona, Beograd

Prethodni tekst„Predlozi izmena zakona o zaštiti lica s mentalnim smetnjama dehumanizuju decu“
Sledeći tekstMalo ko zna da ovo može da bude opasno