Svetski fond za prirodu – WWF zakazao je održavanje svog godišnjeg događaja Sat za našu planetu za subotu, 27. mart, u 20.30 po lokalnom vremenu.

Od 2007. godine čitave ulice, zgrade, znamenitosti i panorame gradova ostaju u mraku na 60 ili više minuta u cilju skretanja pažnje na štetu koja se nanosi prirodi i klimatsku krizu.

Dovoljno je da u intervalu od 20:30 – 21:30 ugasite svetla u svojim domaćinstvima i na sat vremena postanete član svetske porodice koja iskazuje globalnu brigu za našu planetu. Jedan sat proveden u mraku treba da posluži kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost planete na kojoj živimo. Drugu nemamo!

Istovremeno, pozivamo vas da se iz svojih domova priključite virtuelnom događaju putem ovog linka.

Pritisak na države da odrede ciljeve za 2030. godinu

Brojna preduzeća, škole i druge ustanove i institucije najavile su da poslednje subote u martu uopšte neće koristiti struju sat vremena ili više sati. Drugi povodom Sata za našu planetu 2021. organizuju onlajn radionice i druge događaje. Drugi cilj je da se pojača zamajac za predstojeću Konferenciju Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kini, gde će svetski lideri imati priliku da postignu međunarodni dogovor o očuvanju i obnavljanju prirode do 2030. godine. Tamošnje odluke se ne tiču samo tekuće decenije, nego i budućnosti i blagostanja za mnogo godina.

Ljudska bića zavise od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa

Bez obzira na brzi razvoj tehnologije, ljudska bića zavise od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa, a klimatske promene ugrožavaju ekosisteme, dobrobit i sigurnost ljudi, kaže Duška Dimović, koordinatorka WWF-ovog projekta “Da nam klima štima”.

“Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist vazduh”, izjavila je.

Izvor: balkangreenenergynews.com
Prethodni tekstSimboli Beograda večeras svetle ljubičasto: Podrška obolelima od epilepsije
Sledeći tekstVremeplov, 27. mart