Za predstojeći vikend, 11. i 12. septembra, održaće se tradicionalna fijakerijada, prvo u subotu u Batajnici i dan kasnije u Golubincima.

Decenijama unazad meštani, starosedeoci pre svega, obeležavaju slavu mesta, koja je radost za najmlađe sugrađane. Tim povodom odrzava se tradicionalna Batajnička fijakerijada.

Batajničani će organizovati takmičarski i revijalni program, a godinama unazad u centru pažnje je glavni domaćin Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“ i veliki zaljubljenik u carske konje – lipicanere. Tu su i njegovi „saborci“ Živan Barišić, braća Marković i stari majstor fijakera Ljubiša Petrović. Istoga dana je najavljena i fijakerijada u Kikindi.

U Batajnici, 11. septembra sa početkom u 13 časova na Salašu 140 kreće batajnička fijakerijada 2021. Takmičarski deo: čunjevi u dvopregu i dvopreg sa decom, a kasnije sledi takmičenje u četvoropregu, a publika će imati priliku da vidi i revijalni deo u dvopregu sa decom, dvopreg mladi i zreli konji, kao i četvoropreg. Na kraju takmičenja izabraće se najlepša zaprega, mladi pastuv, mlada kobila, kao i najbolji pastuv i najbolja kobila.

U Golubincima održaće se deveta golubinačka fijakerijada u nedelju 12. septembra sa početkom u 14 časova na kraju naselja kod deponije Repe. U Golubincima se i dalje drži mnogo lipicanera, najpoznatiji konjar je svakako poznati boem i pesnik Stevan Vidović Brica, a po rečima jednog od predvodnika mladih snaga Slavka Vukajlovića, Golubinačni pre svega žele da budu dobri domaćini konjarima i gostima iz Srema i cele Srbije.


Galop i kas u Bogatiću, Subotici i Žablju

Posle 58. Ljubičevskih konjičkih igara, koje je u proteklu nedelju pratilo čak 7.000 gledalaca na hipodromu u Požarevcu, sledi malo zatišje kada je reč o konjskim trkama u Srbiji. Doduše i ovog vikenda biće tri trkačka sastanka: galoperi će se na mačvanskoj travi u Bogatiću boriti za pehar opštine, dok će kasači biti na stazama u Subotici (subota) i Žablju (nedelja).

Centar konjičkog sporta za vikend biće Srem. Dvodnevni turnir u preskakanju prepona održaće se u Šimanovcima u konjičkom centru „Horslend“, u organizacoiji Konjičkog saveza Beograda. Nova predsednica KS Beograda, Nina Vukoje već ima dobrih iskustava sa organizacijom turnira na ovom modernom terenu „Rajd end šajn“ tur, koji predstavljaju lepu novinu u našem konjičkom sportu. Inače, Vukoje je na čelu KSB nasledila dugodišnju predsednicu Milenu Đorđević, koja trenutni živi i radi u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Kurir/Batajnica.com
Prethodni tekstU Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” učenicima podeljeni prvi tablet računari
Sledeći tekstTri decenije “Cosmik art – Ljubiša Marić”