Nemanja Radaković (30) je sa pet godina je operisao tumor na mozgu koji je zahvatio očne živce, zbog čega je danas slep.

Ovog hrabrog mladića grozno detinjstvo nije sprečilo da nastavi da se bori, pa tako danas pokušava da nađe posao i izgradi sebi bolje sutra. A u ovoj potrazi uključila se cela Srbija.

Nakon operacije usledio je vrlo težak deo detinjstva koji ga nije sprečio da ostane vedro dete. Nemanja danas ima diplomu profesionalnog masera, trenira golbal (fudbal za slepe i slabovide) i fakultetski je obrazovan čovek. Ali i dalje ne može da nađe posao.

– Nije bilo teško snalaziti se nakon operacije. Iako sam bio mali znao sam mesto iz sećanja, a nove prostore sam savladavao tako što bih otkrivao gde se šta nalazi. Tako i saad radim, prvo prođem kroz mesto, i u glavi stvaram sliku gde je šta, a onda mogu slobodno da se krećem. Najbitnije je da se, onda kada jednom naučim raspored, predmeti ne premeštaju. Gubitak vida me nije sprečavao da se družim sa bratom, sestrama, i drugovima. U detinjstvu sam se igrao raznih igara, sve ono što sam mogao, kao na primer igru „vuk u kanalu“, a igrali smo se sa životinjama i pravili smo životinjski vrt. Kasnije sam igrao i društvene igre poput Monopola, uspešno sam vozio i bicikl. Sa sedam godina odlazim u Zemun, gde sam završio prva četiri razreda a nakon toga se vraćam u Žitište, i završavam redovnu osnovnu školu od 5. do 8. razreda, pa se dalje školujem na relaciji Žiitšte-Zemun – rekao je Nemanja.

Kada se cela Srbija digne na noge i kada se čuje za Nemanju, verovatno će i ovaj momak brže dobiti prliku da pokaže svoje znanje. A u međuvremenu mu se otvorila prilika da pokuša lečenje matičnim ćelijama na Očnoj klinici u Rusiji kako bi povratio vid. Međutim, za to mu je neophodna novčana pomoć za operacije, kontrolne preglede, putne i troškove smeštaja, kao i za prevodilačke usluge medicinske dokumentacije.

Fondacija Budi human otvorila je račun za pomoć Nemanji:

  • Slanjem SMS poruke: Upišimo 520 i pošaljimo SMS na 3030
  • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human520 i pošaljimo SMS na 455
  • Uplatom na dinarski račun: 160-511846-48
  • Uplatom na devizni račun: 00-540-0002819.6
  • IBAN: RS35160005400002819693
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj
  • Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal
  • Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Izvor: Noizz.rs, IloveZrenjanin

Prethodni tekstPodeljena 21. jula dečija auto sedišta
Sledeći tekstVremeplov, 22. jul