Nenad M. Perić  je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade Online i WineJour. Već iz ovog se može videti da su njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima  i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.

Novinarstvom je počeo da se bavi objavljivajući putopise u Radio televiziji Vojvodina, Politici, Travel magazinu, sajtu Putovanja.info, Svetu na dlanu, Klubu putnika, kao i osvrte na različite događaje iz ovih oblasti na portalu Na dlanu i B92 . Danas uređuje već pomenute internet stranice.

Napisao je Turistički vodič po Parizu. Držao je predavanja o svojim putovanjima širom Srbije. Propagira sve segmente turizma: aktivni, kulturni, vinski, spa… Piše kratke priče, dramske tekstove i aforizme.  Smišlja slogane (za UTOK tablete, DON kafu..). Od 2016. godine član je Udruženja novinara Srbije (UNS). Učestvovao je u Radionici filmske kritike na XIX Zagreb Film Festivalu 2021. godine, kada su razmatrani filmovi prikazani u selekciji Mreža festivala Jadranske regije.

Rođen je u maju 1964. godine u Zemunu. Tamo je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu. Pojavljuju se prvi računari za širu upotrebu i on upisuje elektrotehničku školu „Nikola Tesla“, odeljenje za računare i automatiku. Usavršava se na praksi u zastupništvu IBM za Jugoslaviju, Intertade (1981-1983). Studije potom nastavlja na Mašinskom fakultetu.

Vojsku služi u Makedoniji gde obezbeđuje državnu granicu, leti i iskače iz helikoptera i pohađa obuku za dresera službenih pasa u Belom Manastiru. Plod takve obuke bio je dresirani nemački ovčar koji je patrolirao sa vojnicima duž jugoslovensko-bugarske granice u Krivoj Palanci kod Kumanova.

Radeći u računskim centrima na velikim sistemima, kao i  u Windows i Linux okruženju, obučio se u radu sa softverskim rešenjima različitih primena i kroz vreme pratio njihovu evoluciju. Posebno ga zanima dizajn i marketing u najopštijem smislu reči.

Jedno vreme bavio se i prometom nekretnina (2000-2010), posredovanjem između vlasnika parcela i potencijalnih investitora, kao i izdavanjem stanova, sastavljanjem ugovora i prateće dokumentacije, uređenjem i dekoracijom prostora.

Učestvovao je u osmišljavanju i realizaciji izborne kampanje jedne političke stranke, savladao tehnike lobiranja i bio član izborne komisije na izborima 1993. godine. Učestvovao je u Blicovom projektu sastavljanja ženske vlade.

Dosta je putovao, nekad i u svojstvu pratioca turističke grupe. Bio je član žirija Karnevalskog kotlića 2006. godine. Leteo vazdušnim balonom i hidrozmajem, išao na rafting i treking ture. Učestvovao je u organizaciji Mens Health Urbanatlon Beograd 2012. godine.

Jedan  je od osnivača i kum Vinske ilegale, grupe vinskih entuzijasta 2014. godine koja je organizovala vinske manifestacije i popularizovala vinsku kulturu. Prvi festival održan je u oktobru 2014 u vili Treehouse Storytelling Centar na Dedinju. Zbog koncepcijskih razmimoilaženja napušta ovu organizaciju početkom 2015. godine.

U slobodno vreme voli da se bavi redizajnom i mejkoverom predmeta i prostora, baštovanstvom i naravno kulinarstvom. Za sebe kaže da je samo hroničar vremena koje mu je stavljeno na raspolaganje. Nikako njen sudija. Bezuspešno lečeni filantrop koji svima poručuje:

„Ako moram da igram, onda ću igrati po svojim pravilima. Optimizam i  pozitivan životni stil neophodan su uslov za uspeh. Ako nema pravila, smisliću ih! Ako vam nešto ne odgovara, razmotrite to iz svih uglova i pronađite nešto što vam ide u prilog. Ključ je nadomak ruke, samo ga treba pronaći. Kao što bi Eri de Luka rekao:

„Izgradi svoju kuću sa kamenjem koje su bacali na tebe”.“

Imajte iskustvo starca i radoznalost deteta

Život je blanko list hartije ili slikarsko platno koju treba ispuniti onim što za nas predstavlja smislenu aktivnost, suštinu. Svaku takvu delatnost shvatite kao poverenu ulogu u kojoj ćete dati svoj maksimim. Ne zbog publike, nego zbog sebe.

Nenad smatra da se ne treba posvetiti samo jednom poslu već neprekidno ispitivati lepezu svojih interesovanja i u njih se smelo upuštati uz temeljnu pripremu. Pri tome ne treba se obazirati na trenutne trendove i već ustaljene šablone, već uvek tragati za nečim novim, svežim, što nosi vaš lični pečat.

Ovakvom disperzijom intresovanja i aktivnosti uspešno se borite protiv monotonije, letargije i prezasićenosti poslom. Ako vam neki posao trenutno ne pričinjava zadovoljstvo, već stres, ostavite ga po strani i pređite na neki drugi ili naprosto predahnite uz rekreaciju, vino ili neku kulturnu aktivnost, bilo šta što vas čini srećnim.

Kada osetite da ste sakupili dovoljno snage vratite mu se. Tako će rad za vas neprekidno biti igra, zabava i uživanje, a rezultati ćе biti odlični. Uz potreban uslov da ste dobro organizovani i disciplinovani. Posmatraču sa strane delovaće da sve postižеte poprilično lako, bez većeg naprezanja. Takvim svojim pristupom radnim procesima delovaćete motivišuće ličnim primerom i na svoje saradnike, bilo da sa njima radite ili im delegirate radne zadatke.

Putovanja su jedan od presudnih oblika obrazovanja, jer nateraju čoveka da se snalazi u novim situacijama i usvaja drugačije životne i kulturne stilove. Stoga putnik treba da se potrudi da ovlada nekim osnovnim pojmovima jezika zemlje koju posećuje. Sve ovo je neprekidni proces rada na sebi, na napretku, sagledavanju svojih mana, vrlina i mogućnosti, samospoznaji i konačno realno utemeljenom samopouzdanju. Kako ovaj proces napreduje, uporedo se usavršavaju veštine i kultura komunikacije, sagledavaju se i racionalizuju sopstvene emocije i postupci. Istovremeno, razvija se intuicija i empatija, suzbija strah, zavist i sujeta koje krasi osobe ograničenih sposobnosti i znanja.

Bilo da je u pitanju vino, neko umetničko delo ili nešto sasvim drugo, dugotrajnim proširivanjem znanja iz te oblasti, stiče se sposobnost da se stvari bolje prepoznaju i objektivnije sagledaju kao i da se na osnovu toga izvrši izbor onog što stvarno zaokuplja vašu pažnju. Slobodno o svojim izborima diskutujete sa drugima, ne plašеći se da branite svoj stav, ali i da ga eventualno korigujete, ako zaključite da nije zasnovan na relevantnim činjenicama.

Nikad ne budite zadovoljni i ne mislite da ste u nekoj oblasti postigli maksimum, jer niste! Uvek ima dovoljno prostora za nova saznanja i najbolje je da sve ovo prihvatite kao veliku žurku, a ne nešto što će vas obeshrabrivati. Ne likujte nad pobedama, ne očаjavate pod porazima, nikog ne potcenjujte. Iz svega izvucite pouku. Kada budete videli da se sve bolje snalazite u različitim izazovima, osetićete se zadovoljnim, ali i željnim da se i dalje napredujete. Na dobrom ste putu.

Na kraju, cenite svoj rad. Jednom prilikom Pikasu je prišla neka žena i zamolila ga da joj nešto na brzinu naslika. Kada je posle desetak minuta pružila ruku Pikaso joj je zatražio 10.000 dolara.

„Toliko za par minuta rada!“

„Da, za par minuta rada i 50 godina usavršavanja“, odgovorio joj je on.

Ne budite konformista, ali i ne vodite borbu sa vetrenjačama. Napravite procenu opravdanosti da u nešto uložite svoju energiju.

Foto: Ivana Čutura, Miloš Stokić, Lična arhiva
Prethodni tekstSaveti za zamenu i održavanje prozora
Sledeći tekstSaveti za gajenje limuna u saksijama