Priključenje stanovnika Jakova, ali i više od 50.000 žitelja donjeg Srema na auto-put „Miloš Veliki“ neće se dogoditi do kraja ove godine. Iako je trebalo da počne u februaru, u isto vreme kad i deo puta koji povezije Novi Beograd i Surčinsku petlju, izgradnja tog pravca, ali i priključaka ukupne dužine manje od dva kilometra, neće krenuti pre proleća 2021. godine.

Zbog nepostojanja ovog bitnog kraka moderne saobraćajnice, na izlazu iz Vojvođanske ulice i uključenju na Surčinski put gotovo svakodnevno se stvaraju ogromne gužve. Nekada je za prolaz prvih semafora na ovom putnom pravcu potrebno biti strpljiv više od pola sata, posebno u jutarnjem i popodnevnom špicu. Meštani Petrovčića, kao i Kupinova, Deča i Karlovčića, koji su, inače, u opštini Pećinci, prolaze kroz Surčin i stvara se velika gužva, ali i zagađenje, koje bi izgradnjom priključenja u Jakovu bilo prošlost.

Pri izradi glavnog projekta nije bilo planirano nijedno uključenje na krak auto-puta „Miloš Veliki“, ali je na insistiranje Surčinaca, posebno predsednika ove lokalne samouprave Stevana Šuše, ono naknadno ucrtano i odobrena je izrada planske dokumentacije.

„Urbanistički projekat prošao je komisiju i usvojen je, što je bitan preduslov da se ovaj posao koji je od kapitalnog značaja za opštinu realizuje“ – ističe za Šuša. – Sada treba da se radi projekat za izvođenje, a te tehničke dokumente treba da urade kineske firme kojima će posao biti poveren ili da daju nekoj od projektantskih kuća da se pozabavi time.

Planirano je da radovi u Jakovu krenu paralelno sa uređenjem dela auto-puta dužine 7,9 kilometara, od Surčinske petlje do novobeogradskih ulica Vojvođanske i Jurija Gagarina, ali je i ta investicija zasada na dugom štapu. Vrednost tih radova procenjuje se na oko 70,5 miliona evra, ali nije precizirano da li i priključak u Jakovu ulazi u tu cifru.
„Ovde još uvek nije završena ni eksproprijacija zemljišta, mada to ne bi trebalo da predstavlja problem“ – uverava prvi čovek Surčina. “ Jedan deo placeva pripada PKB, veći opštini, a svega manje od hektar je u vlasništvu privatnih lica. Neimari su već na delu na kom će se raditi priključci dovezli pesak, kako bi, kada se postigne dogovor, oni krenuli što je pre moguće. Sačinili smo dopis hitan sastanak, koji bi trebalo da se održi do kraja meseca. Tu ćemo, nadam se, dobiti preciznije podatke o početku izgradnje, za koju je potrebno, prema procenama, oko tri meseca“.

Prema njegovim rečima, najlakše bi bilo da je paralelno sa izgradnjom deonice auto-puta od Surčina do Obrenovca urađen i ovaj put ka Jakovu, za koji se lokalna samouprava bori više od pet godina.

Prioritet
Na teritoriji opštine Surčin u toku su radovi u nekoliko ulica, ali i izgradnji trotoara u Grobljanskoj ulici i naselju Dobanovci. Glavni posao trenutno se odvija na rekonstrukciji 7,3 kilometra državnog puta od Boljevaca do Obrenovačkog mosta. Da bi sve saobraćajnice na teritoriji ove lokalne samouprave dobile asfaltnu podlogu potrebno je još najmanje dve godine intenzivnih radova.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni tekstVremeplov, 24. novembar
Sledeći tekstOtvoren vrtić „Paun” u Surčinu