Obnovom obuhvaćeni stanični objekti i okolni prostor u Novom Beogradu, Zemun-polju, Staroj Pazovi i Novoj Pazovi.

Ako ne bude dodatnih reoročavanja i čuvenih „nepredviđenih okolnosti na terenu”, prvi voz na modernizovanoj, brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada trebalo bi da protutnji na trogodišnjicu otkako je tom prugom prošla poslednja kompozicija, što je bilo u februaru 2019. Dok se čeka da se ponovo uspostavi putnički saobraćaj na gvozdenom putu između srpske prestonice i „Srpske Atine”, uveliko se uređuju stanične zgrade, i to na deonici od Beograda do Stare Pazove za čiju rekonstrukciju su zaduženi kineski izvođači „China Railway International” i „China Communications Construction Company”.

Kako podsećaju iz „Infrastrukture železnice Srbije”, u okviru izgradnje pruge za velike brzine predviđena je rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih železničkih stanica na ovom potezu.

– Očekuje se da svi radovi na staničnim objektima budu završeni u oktobru, kako bi do kraja 2021. godine brza pruga do Novog Sada bila završena. Projekat za budući izgled stanica radio je Saobraćajni institut CIP, u saradnji sa kineskom kompanijom „China Railway Design Corporation” – ukazuju u „Infrastrukturi”.

Kada je reč o samom toku rekonstrukcije stanica na ovoj trasi, njome su obuhvaćeni stanični objekti i okolni prostor u Novom Beogradu, Zemun-polju, Staroj Pazovi i Novoj Pazovi.

– U Zemunu i Batajnici grade se nove stanične zgrade, a stajalište Tošin bunar izmešta se na novu lokaciju. I, najzad, grade se i dva nova stajališta na ovoj deonici brze pruge, i to u Altini i Kamendinu – podsećaju iz „Infrastrukture”.

U svim stanicama i na stajalištima, uz koloseke namenjene za prijem i otpremu putničkih vozova, projektovani su i peroni sa pothodnicima. Novoprojektovani peroni namenjeni za regionalni saobraćaj biće dugi 220 metara, a za gradsko-prigradski saobraćaj 110, sa tipskim nadstrešnicama iznad perona.

– U železničkoj stanici Novi Beograd u toku je uređivanje perona i nadstrešnice, kao i koloseka. Predviđeno je i renoviranje staničnih prostorija za smeštaj signalno-sigurnosne i telekomunikacione opreme. Nova stanična zgrada u Novom Beogradu nije predviđena ovim projektom i gradiće se po posebnom projektu, u okviru izgradnje nove autobuske stanice u Novom Beogradu – ističu u „Infrastrukturi”.

Stajalište Tošin bunar je na lokaciji udaljenoj oko 150 metara od dosadašnjeg stajališta, u pravcu Novog Beograda. Sastoji se od dva koloseka i dva perona dugih 110 metara i širine četiri metra. Urađen je pešački pothodnik i liftovi za osobe za invaliditetom.

– U stanici Zemun radi se nova stanična zgrada, pešački pothodnik, kao i po dva teretna i prtljažna pothodnika. Stanica je projektovana za 17 koloseka, od kojih je najkraći 73, a najduži 638 metara. Nova stanica Zemun imaće i pet perona dugih 400 metara, koji su međusobno povezani centralnim pešačkim pothodnikom. Predviđeno je i parterno uređenje staničnog prostora – pojašnjavaju u „Infrastrukturi”.

U stanici Zemun-polje rekonstruiše se postojeća zgrada, koja će imati nekadašnji izgled, a radi se i parterno uređenje prostora oko stanice i pristupnih saobraćajnica. U ovoj stanici izgrađena su tri perona, od kojih dva dužine po 110 metara, jedan od 220, a povezani su novim pešačkim pothodnikom.

– U Altini su izgrađena dva koloseka i dva perona, koji su međusobno povezani novim pothodnikom, a stajalište ima i lift koji omogućava pristup osobama sa invaliditetom. U toku je izgradnja pristupnih saobraćajnica. U stajalištu Kamendin projektovana su dva koloseka i dva perona, čija širina iznosi četiri metra, a dužina 110 metara, koji su međusobno povezani novim pothodnikom. Postojeći putni prelaz na ovoj stanici biće ukinut izgradnjom nadvožnjaka u blizini ovog stajališta. U toku su završni radovi koji podrazumevaju označavanje samog stajališta, kao i pristupne saobraćajnice. Takođe na stajalištu Kamendin predviđena je izgradnja telekomunikacionog objekta – dodaju u „Infrastrukturi”.

Jedna od prometnijih i poznatijih stanica na ovoj trasi, ona u Batajnici, pre rekonstrukcije bila je u najlošijem stanju na deonici pruge „Beograd centar” – Stara Pazova, kažu u „Infrastrukturi”. Zato se u njoj gradi nova stanična zgrada na mestu postojeće, a projektom je predviđeno i parterno uređenje prostora oko novog staničnog objekta. Stanica ima tri perona, koji su povezani novim pešačkim pothodnikom, kao i lift za osobe sa invaliditetom.

Da će od jeseni 2021. putnici vozom od Beograda do Novog Sada stizati za četrdesetak minuta, nadležni u državi su samouvereno najavljivali u više navrata otkako je počela obnova i modernizacija pruge za velike brzine između ova dva grada. A, onda, minule jeseni postalo je jasno da se na ovoj pruzi, čije deonice rade Kinezi i Rusi, probijaju rokovi i da je ciljni datum pod upitnikom, odnosno da je mnogo realnije da prvi voz na pruzi do 200 kilometara na sat prođe najranije u rano proleće 2022.

Početak radova na pruzi Prokop – Stara Pazova svečano je obeležen u novembru 2017. i tada je kao rok za završetak najavljeno 36 meseci. Tri godine su i sada rok, ali već duže se kao zvaničan datum početka radova navodi, ne onaj kada su svečano otvoreni, nego 5. jun 2018.

Rekonstrukcija i modernizacija otvorene pruge Stara Pazova – Novi Sad krenula je 16. marta 2018. i, kako je ranije navođeno, rok za taj posao je 48 meseci. Zato nije jasno zašto su nadležni prilično dugo tvrdili da će brza pruga do Novog Sada biti gotova u toku jeseni 2021.

Izvor: politika.rs
Prethodni tekstZemun Kup: Turnir u malom fudbalu, vredna nagrada i humanitarni karakter
Sledeći tekstVremeplov, 27. avgust