U Beogradu je otvoren prvi solarni kulturni centar „Eko dvorištance“, mesto gde se spajaju kultura i ekologija. Jedinstven je koncept u Srbiji, ali u Evropi. Ovde će i dete i odrastao čovek naučiti šta znači biti energetski efikasan, kako je to živeti po eko standardima i šta možemo učiniti za sebe i za planetu.

Eko dvorištance“ predstavlja jedinstven i potpuno ekološki prostor, u kome će se vikendima održavati ekološki festivali komercijalnog tipa (od maja do septembra). Na površni od 5 ari nalaze se kuća i dvorište. Koriste energiju Sunca za dečije predstave, koncerte i kompletan sadržaj. Centar su izgradili od ekoloških materijala jer su odgovorni prema prirodi.

Koncept

Na krovu kuće instalirani su solarni paneli za struju i kolektori za zagrevanje vode. U okviru kuće postavljena je peć na pelet i toplotna pumpa. Solarna bina, ekološki toaleti, vertikalne bašte, LED rasveta samo su deo ambijenta. Svi ugrađeni proizvodi pokreću se putem aplikacija na mobilnom uređaju. Kompletan prostor napravljen je od ekoloških materijala, energetski efikasan i potpuno automatizovan.

U eko kafeu u ponudi su i organski proizvode. Hibridna i električna vozila deo su stalne postavke.

„Eko dvorištance“ je show room kompanija učesnika. Kompanije učesnici predstavljaće svoje energetski efikasne i ekološke proizvode.

Programski koncept

Programski deo svakog vikenda obuhvata promociju i prodaju organskih proizvoda, energetski efikasnih i ekoloških proizvoda široke namene kao i sistema koji koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Programski deo obuhvata ekološke radionice i predavanja za decu, pozorišne predstave i koncerte za decu, kako bi od malih nogu usvojila a kasnije i primenila održivi stil života.

Muzički program odnosi se na koncerte akustičnog džeza, bluza, opere, klasične i rok muzike.

Festivali ekološkog i komercijalnog tipa biće deo programa tokom cele letnje sezone. Prostor u kome će se vršiti prezentacije tehnološko inovativnih sistema i ekoloških proizvoda.

„Kulturni centar više je nego neophodan na našoj teritoriji jer ništa slično nikada nije postojalo, a pogotovo ne u ekološkom smislu, što predstavlja apsolutnu inovaciju na polju kulture i održivog razvoja, kako na Opštini Palilula, tako i u Gradu Beogradu, pa čak i šire od Republike Srbije i regiona“ – prenosi nam osnivač Nikola Bulj.

Nikola Bulj

Kulturni koncept

U ekološko-kulturnom centru „Eko dvorištance„, održavaće se i događaji u kojima će učestvovati ambasade drugih zemalja u Republici Srbiji, kako bi predstavili deo svoje kulture i pomake koje su postigli u oblasti održivog razvoja. Dakle, predstaviće njihova ekološka i tehnološka dostignuća koja i mi možemo primeniti, a sve u cilju saradnje Opštine Palilula sa inostranim opštinama koje su postigle značajne rezultate u segmentu zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, odnosno održivog razvoja.

Projekat je do sada podržalo preko pedeset kompanija i institucija. Putem prezentacije ekoloških proizvoda i energetski efikasnih sistema, direktno se komunicira sa ciljnom grupom, što predstavlja najbolji način promocije i edukacije. Takođe, iznajmljivanje kompleksa „Eko dvorištance“ biće dostupno za korporativne proslave, kompanija koje žele da predstave svoje društveno i ekološki odgovorno poslovanje.

Eko dvorištance i Ulica kulture

Mala borčanska ekipa na čelu sa Bulj Nikolom rešila je da više ne sedi skrštenih ruku. Odlučili su da od dela ulice JNA, koja je do skoro bila ruglo, a u saradnji sa opštinom, uklone su divlju deponiju iz ulice. I tako je nastala „Ulica kulture“. Kako kaže Nikola, ideja je nastala iz osnovne potrebe da živimo „kao sav normalan svet“.

Eko dvorištance“ i „Ulica kultureovakvom akcijom šalju lepu poruku – da su promene itekako moguće kada je na delu sloga, ali i isti cilj, a to je zdrava okolina.

Eko dvorištance“ se nalazi u Ulici Zrenjaninski put 153b (Kod Eko pumpe)

Prethodni tekstKako je nastao Beogradski Hipodrom
Sledeći tekstKoncert: Veče pod svećama (Candle night) u „Eko dvorištance“