Nova, moderna tehničko-putnička stanica Zemun, gde će se sva vozna sredstva „Srbija voza“ održavati i pripremati za saobraćaj, trebalo bi da bude gotova do poslednjeg dana 2021. godine.
Kako objašnjavaju iz „Srbija voza“, projekat modernizacije TPS Zemun podrazumeva izgradnju svih potrebnih objekata, koloseka, postrojenja, opreme i instalacija koje su u funkciji nege i održavanja železničkih voznih sredstava za prevoz putnika.

Savremeni kompleks prostiraće se na 35 hektara na zemljištu između stanica Zemun i Zemun Polje. Novi deo TPS biće između levog i desnog kraka pruge prema Novom Sadu, na prostoru koji dosad nije bio korišćen.

U okviru budućeg kompleksa, planirana je izgradnja prijemno-otpremnih i higijensko-sanitarnih koloseka, hala za spoljno pranje za održavanje novih elektromotornih vozova, administrativnih i pomoćnih prostorija, radionica, koloseka sa dijagnostičkim uređajima, hale za negu i održavanje putničkih kola sa otkačivanjem, kao i rekonstrukcija postojećih objekata prema planiranoj nameni. Radovi traju od septembra prošle godine, a do sada je urađeno mnogo.

Sanirani su postojeći koloseci, zamenjena skretnička građa i metalni delovi skretnica, postavljanje predbalasta na oko 4.500 metara koloseka. Počelo je postavljanje pragova, šina – početak je dugačkog spiska završenih delova ovog kompleksa, koji smo dobili u „Srbija vozu“.

Vozna sredstva se trenutno održavaju na nekoliko mesta u Beogradu – u Zemunu, Topčideru i Makišu. Sadašnje servisiranje na ovim lokacijama je prinudno, jer je izgradnjom savskog amfiteatra značajan broj radionica morao da bude izmešten na mesta koja, izvorno, nisu namenjena za održavanje.

Novi beogradski železnički čvor, osim TPS Zemun, treba da čine tri teretne stanice u Makišu, Zemun Polju i Karaburmi, kao i one putničke u Prokopu, Zemunu, Novom Beogradu i Rakovici, TPS Kijevo i ranžirna u Makišu.

„Izgradnjom TPS Zemun, stvaramo moderne i kvalitetne uslove za održavanje, kako starijih, tako novih voznih sredstava – ističu iz „Srbija voza“. „Značajno unapređujemo uslove rada svojih zaposlenih, a samim tim doći će do povećanja bezbednosti saobraćaja i poboljšanja nivoa usluge, a sve u skladu sa evropskim standardima“.

RADOVI NA KREDIT

Ugovor o radovima sa konzorcijumom „Energoprojekt niskogradnja“ – „Energoprojekt oprema“ – „Koals rejl“ potpisan je početkom juna prošle godine i vredan je gotovo 50.855.000 milona evra. Finansiranje ovog projekta obezbeđeno je iz dva ugovora o zajmu koji su potpisani sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, za koje je Vlada Srbije obezbedila garanciju. Prvi ugovor potpisan je u decembru 2017. u iznosu od 30 miliona evra, dok je drugi parafiran u oktobru 2018. godine u vrednosti od 22 miliona evra.

Izvor: Novosti