Projekat „Čistija Srbija“ obuhvata izgradnju kanalizacione infrastrukture na 16 lokacija u 14 opština i gradova Srbije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da u Beogradu jedna trećina građana nema kanalizaciju.

– Nažalost, ostale dve trećine kanalizacije direktno se ispušta u naše dve reke. Imamo skoro 100 direktnih izliva, što znači da se svake godine u Savu i Dunav unese zapremina fekalija jednaka zapremini 60.000 olimpijskih bazena – ukazao je Vesić.

Zbog tih podataka bilo je veoma važno da se krene sa realizacijom izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda i sekundarne kanalizacije, istakao je zamenik gradonačelnika.

Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog od tih sistema je predviđena po jedna fabrika za preradu otpadnih voda – rekao je Vesić.

Podsetio je da se taj projekat izvodi u saradnji sa Ministarstvoma građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da je vrednost projekta 271 milion evra u prvoj fazi, dok će druga faza koštati između 400 i 600 miliona evra.

Potpisivanje još pet ugovora
Najavio je da Grad Beograd iz ovog projekta resornog ministarstva očekuje potpisivanje još pet ugovora.

– Ostaje da se uradi fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja će pokrivati Batajnicu, Plave horizonte, Altinu, deo Zemuna i kompletan Surčin – zaključio Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je dodao da su potpisani aneksi sa kineskom kompanijom vredni 336 miliona evra.

– Izgradićemo 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i 700 kilometara nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova širom Srbije. Plan Vlade Republike Srbije je da izgradi komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava u koje će biti investirano više od četiri milijarde evra – najavio je Momirović.

Izvor: BeoInfo/24sedam, Foto: Wate360.com
Prethodni tekstDanas je Sveta Prepodobna mučenica Paraskeva
Sledeći tekstU šest koraka do nove stolarije, grejanja i fasade