Traži se lokacija za izgradnju spomeničkog kompleksa posvećenog stradalima u ratovima devedesetih.

Memorijalni kompleks u pomen svim srpskim žrtvama ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije biće izgrađen na teritoriji opštine Zemun.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, Grad i Opština Zemun trenutno traže lokaciju na kojoj će biti spomen park posvećen Srbima stradalim u progonima i krvavim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine.

Prema Stojčićevim rečima, biće to veliki memorijalni centar, gde će biti ispisana imena svih poginulih i nestalih i gde će se ljudi okupljati kada budu obeležavane godišnjice stradanja.

– Značajnije je da na jednom mestu imamo veliki prostor posvećen svim žrtvama, nego da pravimo pojedinačne spomenike – kaže Stojčić. – Biće to poput spomen-parka u Jajincima, ne u arhitektonskom, već u simboličkom smislu. Kada nađemo adekvatnu lokaciju, raspisaćemo konkurs kako bi počela realizacija projekta kojim bismo se odužili svim žrtvama. Opština Zemun traži pogodno mesto, detalje ćemo znati sledeće nedelje.

Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević otkriva da će ovaj kompleks najverovatnije biti u blizini Batajnice, Ugrinovaca ili Busija, odnosno kod onih naselja gde su se nastanili prognani Srbi tokom „Oluje“, „Bljeska“ i drugih pogroma devedesetih.

– Još tražimo konkretnu lokaciju, ideja je da to obeležje ne bude u centru Zemuna, ali da to napravimo onako kako priliči žrtvama – ističe Gavrilo Kovačević. – Verovatno će to biti oko naselja Batajnica, Busije, kao i delova gde su došli naši prognani i preživeli Srbi, izgradili kuće i tu počeli novi život.

Monument u Nemanjinoj ulici

Ispred Železničkog muzeja u Nemanjinoj ulici, najverovatnije na Vidovdan, biće postavljen Spomenik žrtvama ratova i braniocima otadžbine 1990-1999, koji je bio na Savskom trgu, ali je odatle sklonjen zbog rekonstrukcije ovog poteza. Kako nam je rekao predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević, ovaj monument je dobio novi izgled.

Izvor: novosti.rs, Foto: N. Skenderija