U sklopu izgradnje brze pruge od Beograda do Novog Sada i Subotice, na teritoriji Gradske opštine Zemun gradi se nova železnička i drumska infrastruktura.

Na deonici Beograd Centar – Stara Pazova projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

U okviru pruge u Zemunu biće izgrađena dva nadvožnjaka u naseljima Zemun Polje i Batajnica.

Nadvožnjak u Zemun Polju je armirano-betonski, dugačak 300 metara, visok 10 i širok oko 18 metara, dok je betonski nadvožnjak u Batajnici dužine oko 285 metara i širine 12,5 metara.

Nadvožnjaci će podići nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a sa izgradnjom pristupnih puteva ubrzava se protok saobraćaja.

Podvožnjak za teretni saobraćaj gradi se u Zemun Polju, i veza je sa novom saobraćajnicom u izgradnji, dužine devet kilometara prema Ugrinovcima.

Nove zgrade sa pratećom infrastrukturom grade se na stanicama Zemun i Batajnica.

Takođe, Zemun će dobiti i dva nova uređena stajališta u naseljima Altina i Kamendin, dok će stajalište u Zemun Polju biti kompletno rekonstruisano.

Svih pet stajališta imaju pothodnike za pešake i bicikliste, a duž pruge postavljeni su paneli i zaštitna ograda, dok je posebna pažnja posvećena i ozelenjavanju trase.

Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine ”Pojas i put”.

Radove na trasi pored kineskog konzorcijuma izvode i domaće firme.

Planirano je da građevinski radovi na deonici Beograd – Novi Sad budu završeni do kraja 2021. godine.

Izvor: zemun.rs

Prethodni tekstVremeplov, 12. avgust
Sledeći tekstZemun dobio spomen obeležje – stepenište Miodraga A. Dabižića