Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, a na svom Instagram profilu je objavio snimak na kojem se vidi kako će fabrika izgledati.

Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina odvija se u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

Fabrika za proizvodnju kineskog Sinofarma gradi se uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik se osvrnuo na događaj iz 2014. godine kada je posmatrao maketu Beograda na vodi.

„Kada se prvi put pravila maketa, došao je Šejk Muhamed i kažem borićemo se, ali ne verujem da će da bude ostvareno. A on mi kaže da je to jedna maketa koja će sigurno biti ostvarena. Ovo je druga koju gledamo zajedno i nadam se da će biti ostvareno“, naglasio je Vučić.

„Srbija će imati jednu od najmodernijih fabrika vakcina“, rekao je Vučić obilazeći mesto gde će se naći fabrika.

„Kada sam bio u poseti Šeiku Muhamedu, on je nosio u fružideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska vakcina apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva“, kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sledeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu “ do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Izvor: b92
Prethodni tekstVremeplov, 9. septembar
Sledeći tekstTog 9. septembra nevreme u Beogradu ušlo je u anale meteorologije, a velika tragedija u istoriju