Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi završne radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu u Beogradu. Rok za završetak radova je 1. decembar, a prvi pacijenti trebalo bi da budu primljeni dan kasnije.

Nova bolnica, čija je izgradnja počela 1. avgusta, biće multifunkcionalna, sa 550 kreveta intenzivne i oko 800 poluintenzivne nege, a imaće ukupno 18.000 kvadrata. Vrednost radova je četiri milijarde dinara, plus još oko dve milijarde za opremu, odnosno ukupno oko 70 miliona evra.

Uz predsednika Vućića radove obilaze i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, gradonačelnik Zoran Radojićić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Istovremeno, gradi se i kovid bolnica u Kruševcu, koja bi trebalo da bude gotova do Svetog Nikole, gde su radovi vredni dve milijarde dinara.

Obilazeći gradilište, rekao je da je čak 80 radnika koji rade na izgradnji bolnice zaraženo.

„Ovo odlično izgleda, za kratko vreme. Svaki dan u svakom pogledu sve više napredujemo. Imamo sve od opreme. Imamo i treću smenu i svakako da će na vreme završiti“ – rekao je Vučić.

„Kao građanin Srbije sam ponosan da smo za četiri meseca uspeli da igradimo nešto ovako. Hoću da čestitam radnicima, državi koja je smogla snage da ovo plati. Čekamo da za sedam dana otvorimo bar jedan deo. Kada prođe vreme korone ovu bolnicu ćemo koristiti za druge potrebe. Uložićemo više od 6 do 7 milijardi za izgradnje bolnica, a zatim za renoviranja još 30 miliona evra, ogroman novac koji nije lako prikupiti u ovakvim uslovima“ – rekao je Vučić.

Predsenik je rekao da smo danas imali najveći broj testiranih do sada i daje masovno testiranje spas.

„Probaćemo da idemo na 25.000, 30.000 dnevno testiranih. Spas je samo u masovnom testiranju i vakcini“ – kaže Vučić.

„U bolnici će raditi mlađi specijalizanti, počeli smo već da pravimo raspored i za ovu i za bolnicu u Kruševcu“ – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Podsetimo, predsednik Vučić je 7. novembra obišao radnike koji rade treću smenu na izgradnji bolnice. Kovid bolnica bi, prema najavama, trebalo da bude završena do 1. decembra i odmah spremna da primi i prve pacijente.

Kapacitet nove kovid bolnice biće 1.000 kreveta, a osim bolnice predviđena je i izgradnja prateće infrastrukure, pristupnih puteva i priključnih saobraćajnica.

Pre nekoliko dana je grad Beograd završio sa izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže za novu kovid bolnicu u Batajnici. Nakon toga otpočeti su radovi na vraćanju Batajničkog druma u prvobitno stanje koji će biti završeni u toku sledeće nedelje, u zavisnosti i od vremenskih uslova.

Izvor: Tanjug