U Nautičkom selu ,,Biser” u Boljevcima, Udruženje građana ,,Sredina” započelo važan ekološki projekat ,,Sakupi, sortiraj, kompostiraj – za škole bez otpada”, u saradnji sa tri Osnovne škole iz Surčina: ,,Branko Radičević” Boljevci, ,,Vožd Karađorđe” Jakovo i ,,Dušan Vukasović Diogen” Bečmen. Projekat je podržao gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a sastoji se od nekoliko faza:

– Prvu fazu smo započeli danas – učili smo sa decom šta je to uopšte otpad, koje su podele otpada i uopšteno o otpadu kao takvom i procesu kompostiranja. Nakon teorijske obuke održana je radionica – praktična primena procesa kompostiranja. – izjavila je Teodora Petković, PR i koordinator aktivnosti Udruženja građana ,,Sredina” i istakla da je za ovaj projekat kupljeno tri kompostera za osnovne škole koje učestvuju u njemu.

Nakon edukacije i sakupljanja bio-otpada u Nautičkom selu ,,Biser”, deca, predavači i nastavnici su se uputili u Osnovnu školu ,,Branko Radičević”, gde su postavili najveći komposter od 620 l, koji su napunili materijalom i prikupljenim bio-otpadom. Teodora Petković je izjavila da je najveći komposter postavljen u školi u Boljevcima, jer oni imaju Botaničku baštu i najviše mogućnosti za korišćenje humusa iz procesa kompostiranja. U preostale dve škole biće postavljeni komosteri od 320 l. Proces kompostiranja traje od 6 do 12 meseci.

Druga faza projekta počinje od oktobra meseca, kada se deca vrate u školske klupe, i tada će biti uvedena primarna separacija otpada u sve tri škole.

– Želim da se zahvalim ,,SEKOPAK“ d.o.o. Beograd, koji je donirao kante za odvojenu separaciju otpada, koje su nam potrebne za drugu fazu otpada. Decu ćemo naučiti šta je plastika, kako ona zagađuje životnu sredinu, kako se reciklira, u koje kante se odlaže, ali ćemo razgovarati i o aluminijumskom otpadu koji nastaje od konzervi. – rekla je Teodora Petković

Član Veća Gradske opštine Surčin Predrag Baroš prisustvovao je današnjim radionicama i zahvalio se Udruženju građana ,,Sredina”, koje je započelo ovaj projekat u Surčinu, i to baš kada nesanitarne deponije u Surčinu, zbog nesavesnih građana, niču na sve strane, dok je u martu mesecu pravovremenom akcijom izbegnuta i velika ekološka katastrofa.

– Gradska opština Surčin podržala je projekat koji je započelo Udruženje građana ,,Sredina”. Veliku zahvalnost upućujem i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine koji su donirali sredstva da se projekat održi, kao i ,,SEKOPAK d.o.o. Beograd, koji je donirao kante za odvojenu separaciju otpada. – rekao je Predrag Baroš i dodao da Gradska opština Surčin izdvaja značajna sredstva za uklanjanje divljih deponija, koje postaju ozbiljna opasnost za život svih stanovnika Surčina.

Gradska opština Surčin će nastaviti da podržava projekte edukacije mladih i podizanje svesti građana, kako bi se oni odgovorno ophodili prema životnoj sredini, a to je od vitalnog značaja i predstavlja osnovnu kariku u mehanizmu uspostavljanja održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa. Projekat ,,Sakupi, sortiraj, kompostiraj – za škole bez otpada” se sprovodi u tri osnovne škole, a u narednoj godini je cilj da i preostale škole sa teritorije Gradske opštine Surčin budu uključene u ovaj projekat.

Izvor: surcin.rs

Prethodni tekstSurčin: Akcija „Pogledaj dva puta“
Sledeći tekstU Zemunu održana revija ritmičke gimnastike „Ritam Beogradu“