Gosti emisije „Prelo u našem sokaku“  bili su Stevan Šuša, predsednik Gradske opštine Surčin, i Marija Urban, predsednica Udruženja žena „Perla“.

U emisiji se govorilo o potencijalima Surčina, svemu što se danas radi u našoj opštini, kao i projektima koji će učiniti Surčin još primamljivijim za život. Sagovornici su se složili da Surčin poslednjih godina doživljava ekspanziju u svakom smislu i da sve više stanovnika Beograda ovde nalazi prostor za svoju porodicu i sebe.

– Naši Beograđani su prepoznali Surčin kao nešto što im je sada vrlo blizu. Ovde mogu provesti vikend – u Surčinu, Bečmenu i ostalim mestima. Ovo leto su mnogi iskoristili da posete i već poznati „S klub“ u Jakovu, gde se, po rečima vlasnika, nalaze najveći bazeni po površini u Srbiji – rekao je Stevan Šuša.

Šuša je u emisiji posebno naglasio izgradnju saobraćajnica koje su učinile Surčin dostupinim svima.

– Naša opština se ubrzano razvija u poslednjih desetak godina. Svi auto-putevi koje trenutno imamo prolaze kroz Surčin, a najbitnija stvar koja se trenutno dešava je završetak auto-puta „Miloš Veliki“ od Surčinske petlje do Jurija Gagarina na Novom Beogradu i Vojvođanske ulice na Bežaniji. Ti radovi su odmakli i očekujem da ćemo sledeće godine u ovo vreme imati gotov taj auto-put. Ovo vam govorim jer je jasno šta takav auto-put znači za teritoriju kroz koju prolazi – istakao je Šuša.

– Jedna od najvećih investicija je svakako i izgradnja Nacionalnog stadiona, koji će početi da se radi po završetku već spomenutog auto-puta. Reprezentacija Srbije je počela da pobeđuje, pa ćemo i mi u Srčinu biti jedni od onih koji će biti svedoci tih pobeda – ponosan je Stevan Šuša.

Muzej vazduhoplovstva  u Surčinu predstavlja posebnu atrakciju, a malo ko zna da on spada u prva tri takva muzeja u svetu.

– Eksponati koji se nalaze u tom muzeju su vrlo interesantni, od onih prvih aviona naših koji se tu nalaze iz perioda sa početka 20. veka, iz 1909. godine, do onih poznatih „galebova“ i „orlova“. Ono što sve posebno interesuje je deo „noćnog sokola“ F-117A, koji smo uspeli da srušimo na početku bombardovanja naše zemlje 1999. godine. Taj muzej je naš zajednički ponos koji treba da poseti svaki građanin i Beograda i Srbije – objašnjava Stevan Šuša.

Priroda je dragulj Surčina, a šume, jezera i reka Sava su zaštitni znak naše opštine.

– U našem mestu Bečmenu imamo jezera. Na jednom od njih je organizovan komercijalni lov, na drugom je sportski ribolov, gde možete naići na šarane od 15 do 25 kilograma, na tim  jezerima nalazi se i nacionalni centar za skijanje na mirnim vodama – ističe predsednik Gradske oštine Stevan Šuša i poziva sve stanovnike Beograda da budu dragi gosti naše opštine i uvere se u ovo što priča. Iz Surčina će sasvim sigurno otići puni utisaka i poželeti da se opet vrate.

Marija Urban iz Udruženja žena „Perla“ predstavila je svoje udruženje i ono što rade i prave.

– Danas smo došli da vam predstavimo naše specijalite, i pored toga što ovde nije sve što pravimo. Tu su naše sremačke kobasice, kulene, šunke. Imamo štrudle sa orasima i makom i neizbežno hleb, masti i aleva paprika, kao i čuveni hleb sa ognjišta – kazala je Marija Urban.

Izvor: surcin.rs
Prethodni tekstZemlja u Srbiji papreno skupa, najskuplja oranica prodata u Surčinu
Sledeći tekstAutobus za vakcinaciju na Keju za vikend