Prednosti školovanja u centru grada je što postoji mogućnost školovanja na specifičnim smerovima ili u elitnim školama, koje su manje-više podjednako udaljene od obodnih naselja, ali i razmena i interakcija učenika iz različitih delova grada, pa i Srbije.

U Srbiji ima ukupno 10.134 odeljenja i 30.124 nastavnika, a u Beogradu 2.571 odeljenja i 7.000 nastavnika.

Međutim, s obzirom na razuđenost beogradskih prigradskih opština i naselja, pojavljuje se poseban problem učenika koji putuju iz njih. Naime, Batajnica nema školu, a poneki učenici opredeljuju se da umesto u Beograd putuju u Staru Pazovu, mada većina nastavlja školovanje u Zemunu i na Novom Beogradu.

Surčin je jedina prigradska opština koja nema nijednu srednju školu, a treba napomenuti i da postoje mnoga udaljena mesta poput Petrovčića ili Progara.

Đaci-putnici kojima na putovanje dnevno prolazi i više od 3 sata slobodnog vremena, a to je, inače, vreme koje bi mogli da posvete sportskim aktivnostima ili da rade domaće zadatke.

Posebno je teško đacima iz prigradskih opština, kojima izbor u lokalnoj sredini ne odgovara potrebama, pa se i oni upućuju u centar grada.

U Zemunu je 10 srednješkolskih ustanova. Ima 7.359 đaka.

Izvor: Telegraf.rs
Prethodni tekstEvropski dan parkova – poziv da više brinemo o prirodi
Sledeći tekstKoje aplikacije najviše troše bateriju pametnog telefona?