R. M. iz Novih Banovaca, prema rečima žene M. R. čijeg je bratanca U. J. (10) izujedao pas staford, trenira pomenutog psa za borbe i ne ophodi se prema njoj kako bi trebalo.

Prema njenim rečima, mladić trenira životinju da bude agresivna o čemu svedoči i napad na sina njenog ujaka.

„U. J. je krenuo na trening i izujedao ga je pas u predelu ruke, butine, zadnjice… Nalazi se na Institutu za majku i dete u veoma teškom je stanju. Ruku i prste mu drže šina i žice. Doktor nam je rekao da se molimo da ruka ne bude amputirana“, kaže M. R.

Ona ističe da je čula od meštana da se taj pas dresira za borbe.

„Pre svega, molim se da U. J. bude dobro, a potom i da neko spasi tu životinju, da je smiri, da je dresira drugačije. Nije kriva životinja, nego R. M. koji ga dresira da bude agresivan. Taj pas laje po ceo dan, zatvoren je malom boksu i zavezan. Strašno!“, kaže sagovornica i dodaje da njen bratanac nije prva žrtva napada.

„Nakon napada, pozvana je policija koja nije izašla odmah na teren. U međuvremenu, R. M. je vakcinisao psa protiv besnila, tako da, kada su izašli na teren, vlasnik je imao potrebne papire. Takođe, krv od napada na U. J. je obrisana, oprana… Pozvana je Veterinarska inspekcija, ali su izašli na teren tek posle nekoliko dana. Policija je reagovala tek nakon što je intervenisala policija iz Beograda. Ali, ništa se nije dogodilo. R. M. nije hteo da izađe iz kuće da im da izjavu“, kaže M. R.

Ona ističe da njen bratanac U. J. osim u fizičkom, u veoma teškom psihičkom stanju.

„Ako ne bude htela Stara Pazova da uzme ovaj slučaj, videćemo da se grad nekako pozabavi time. Tom čoveku treba stati na put, a toj životinji pomoći da ne povredi još nekoga“, kaže ona.

Povodom sve češćih vesti o napadima pasa, vlasničkih i lutalica, pričali smo sa dr veterinarske medicine Dušanom Dumanovićem, koji je rekao da u većini slučajeva nije problem u psima, nego u vlasnicima.

„Mislim da nisu sve učestaliji napadi pasa na ljude, nego se sada više prijavljuju. U takvim situacijama, nije problem isključivo u psu, nego u vlasniku tog psa i u njegovoj okolini. Stvar je u nesavesnom ophođenju prema životinjama. Kada se vlasnik dobro ophodi, onda je i pas dobar. Životinje koje napadaju neko možda muči, drži ih zatvorene u boksu, ne hrani ih… onda će se one promeniti i imati problematično ponašanje. Pas koji je napao svog vlasnika svakako je je trpeo neadekvatnu manipulaciju sa njime, opciono nekakvu vrstu mučenja, batina…u svakom slučaju nesavesno držanje životinje. Neko je dao komentar da psi u detetu ili odraslom čoveku vide plen, što je totalno pogrešan zaključak. Pas ne vidi u čoveku plen, on je domestifikovana životnja vekovima i u današnje vreme pas očekuje da mu vlasnik daje hranu i brine se o njemu, znači nije životinja koja lovi čoveka, pas ne jede ljude. Oni su sa name da nam pruže puno ljubavi, pomognu nam u životnom i radnim obavezama često. To je pitoma životinja“, kaže dr Dumanović.

Izvor: nova.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekst1. jula se nastavlja suzbijanje komaraca sa zemlje
Sledeći tekstLana Bačvanski đak generacije škole „B.P.Pinki“