U šalter sali Gradske opštine Surčin, u cilju unapređivanja rada opštinske Uprave, počeo je sa radom e-Šalter namenjen za otvaranje elektronskih naloga građanima na Portalu eUprava.

Građani mogu jednostavno da se registruju na označenom šalteru i koriste usluge eUprave.

Portal eUprava (euprava.gov.rs) predstavlja jedinstveno elektronsko mesto preko kojeg se može pristupiti najvažnijim informacijama i elektronskim uslugama za građane i privredu.

eGrađani su svi korisnici elektronskih usluga na Portalu, koji štede resurse i na jednostavan i brz način – digitalnim putem – dolaze do svih potrebnih informacija. Otvaranjem naloga na Portalu eUprava zainteresovano lice postaje eGrađanin.

eGrađanima se nazivaju svi korisnici usluga elektronske uprave – građani i  privreda – koji se registruju za pristup Portalu eUprava.

-Prilikom registracije, potrebno je da korisnici pokažu na uvid validan biometrijski dokument (lična karta ili pasoš) i prijave korisničko ime (adresa elektronske pošte), nakon čega dobijaju parametre za podešavanje aplikacije za mobilni telefon koja se koristi za pouzdaniji način prijave, uz dvofaktorsku autentikaciju. To znači da će korisnicima ovlašćeno lice, nakon uvida u lični biometrijski dokument na šalteru, kreirati nalog na Portalu eUprava, koji korisnici treba da potvrde na adresi elektronske pošte, izdati odštampan ID korisnika i registracioni kod, koje korisnici treba inicijalno da unesu u mobilnu aplikaciju Consent ID kako bi mogli da se prijavljuju – istakao je Bojan Vukenović, načelnik Odeljenja za opštu upravu GO Surčin.

Prijava, takozvanom dvofaktorskom autentikacijom, omogućava pristup za 98 odsto usluga eUprave i omogućava:

– da se dobiju podaci o matičnim knjigama;
– pristup podacima lokalne poreske administracije – stanje na računima i nepokretnostima na teritoriji naše opštine;
– pristup podacima o nepokretnostima koji se vode u okviru katastra nepokretnosti;
– da se dobiju podaci o isteku ličnih dokumenata;
– da se podnesu zahtevi za izdavanje dokumenata o nekažnjavanju, kao i
– da se dobiju podaci koji se vode u okviru Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Izvor: surcin.rs
Prethodni tekstPredsednik opštine Surčin obišao Boljevce i razgovarao sa građanima
Sledeći tekstNovopazovčani na humanitarnom bazaru sakupili 260.000 dinara za malu Taru Đokić