Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je otvoranje prvog industrijsko biološkog postrojenje za preradu otpadnih voda (PPOV), u kompleksu kompanije “Smurfit Kappa”, koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta istorijski događaj i za Beograd i Srbiju. U Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav.

– Do kraja 2025. godine je rok po kome kompletna industrija na teritoriji Srbije, koja ima otpadne vode iz tehnološkog procesa mora da ima ovakvo postrojenje. Ovi ljudi su to uradili dve i po godine pre roka i mi smo im zahvalni na tome – rekao je Vesić za Tanjug prilikom otvaranja postrojenja.

Ministar je pozvao i sve ostale industrijalce u Srbiji da u svojim objektima u skladu sa odlukom Vlade i Zakonom pristupe projektovanju i izgradnji PPOV.

– Nakon 31. decembra 2025. godine se više neće tolerisati ispuštanje neprerađenih otpadnih voda u reke već će sve morati da budu prerađene – naglasio je Vesić.

Ministar je istakao da Ministarstvo, u okviru projekta “Čista Srbija” na teritoriji Grada Beograda angažovano na izgradnji više PPOV.

Na osnovu ugovora sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF), planira fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici koja će obuhvatiti kompletan Surčin i sva ona naselja koja gravitiraju u Batajnici, a danas nemaju urađenu kanalizaciju.

On je istakao da je procenjeni kapacitet fabrike PPOV “Veliko Selo” oko 1,5 miliona ljudi.

– Kada budemo završili “Veliko Selo” i “Batajnicu” mi ćemo ukinuti više od 90 odsto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav u Beogradu – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav ukupne zapremine od oko 60.000 olimpijskih bazena otpadnih voda godišnje.

Ističe da će izgradnjom svih planiranih postrojenja Beograd u narednoj deceniji prestati sa izlivanjem neprerađenih otpadnih voda u reke i počeće odgovorno da se ponaša prema prirodnoj sredini.

Izvor: Telegraf Biznis/Tanjug, Foto: Peđa Vučković/Tanjug
Prethodni tekstKako zagađenje vazduha utiče na biznis?
Sledeći tekstJP „Poslovni centar Zemun” održavaće i parkinge