Leta i zime donose svoje specifične izazove kada je u pitanju održavanje hidriranosti organizma.

Bez obzira na to da li smo fizički aktivni ili ne, unos dovoljne količine vode igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i optimalnog funkcionisanja tela tokom svih godišnjih doba.

Kako temperature rastu tokom leta, naš organizam je izložen većem gubitku tečnosti usled znojenja. Upravo zbog toga, stručnjaci preporučuju da prosečan odrasli čovek konzumira najmanje 2 do 2,5 litara vode dnevno. Međutim, ako ste fizički aktivni ili provodite puno vremena na suncu, potrebno je povećati unos vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti. Za svaki sat intenzivne fizičke aktivnosti ili izlaganja visokim temperaturama, preporučuje se dodatnih 0,5 do 1 litra vode.

Dok se zima približava, možda mislimo da manje gubimo tečnost zbog nižih temperatura. Međutim, hladan vazduh i grejanje u zatvorenim prostorima takođe mogu dovesti do dehidracije. Tokom zime, često konzumiramo manje tečnosti nego leti, jer nismo toliko žedni. Ali to ne znači da je unos vode manje važan. Preporučuje se da odrasli i tokom zime unose istu količinu vode – 2 do 2,5 litara dnevno.

Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, unos vode treba prilagoditi naporu koji ulažemo. Bilo da trčimo ili se bavimo nekom drugom aktivnošću, naše telo se zagreva i gubi vodu kroz znojenje. Da bismo održali hidriranost, važno je redovno piti vodu pre, tokom i posle vežbanja. Stručnjaci preporučuju da popijemo 200 do 300 ml vode pre vežbanja, 150 do 250 ml vode svakih 15 minuta tokom vežbanja i 250 do 350 ml vode nakon vežbanja.

Ali šta ako nismo fizički aktivni? I dalje je važno pratiti unos vode kako bismo održali ravnotežu u organizmu. Bez obzira na to da li smo na poslu ili kod kuće, setimo se da redovno pijemo vodu tokom dana. Možemo koristiti alarme ili postaviti podsetnike kako bismo se podsetili da popijemo vodu.

Pored toga što je važno koliko vode pijete, važno je da vodite računa i o tome kakvu vodu pijete. Naša preporuka je svakako da pijete flaširanu vodu kao što je, npr. Aqua Bella. Pomenutu vodu, kao i druge možete da pronađete u Plus Cash&Carry-ju u Tržnom centru Zmaj, po super cenama.

Foto: Freepik
Prethodni tekstDo 4. jula radovi na auto-putu kod Batajnice
Sledeći tekstKoliko košta putovanje kolima do mora?