Klima u Srbiji definitivno se promenila, svedoci smo ekstremnih vremenskih uslova. Treba da se navikavamo i na tropske vrućine, ali i na poplave i suše, jer upravo je takav period tek pred nama.

Već vekovima postoji narodno verovanje da nakon 2. avgusta na Ilindan vreme počinje da se menja, odnosno da sunce počinje manje da prži, a meteorološkinja Ana Vuković Vimić nam je to i potvrdila rekavši da je stara narodna krilatica „od svetog Ilije, sunce sve milije“ klimatološki tačna i naučno opravdana.

Od Ilindana kreće vremenski preokret

– Temperatura raste do kraja jula, a zatim se dostiže temperaturni maksimum posle koga temperatura kreće da opada, a to sve zavisi od upadnog ugla sunca – što je veći upadni ugao, veće je i zagrevanje – objašnjava nam.

Kako kaže, najveći upadni ugao je kada je najduži dan, a pošto je ovaj naš sistem malo inertan, onda vreme nastavlja da se zgareva do kraja jula.

Temperaturni maksimum dostižemo pet nedelja nakon tog dana, a onda otprilike oko dana svetog Ilije počinje preokret, odnosno temperatura kreće polako da opada. Upravo se to i desilo ovog 2. avgusta, baš tog dana izašli smo iz tropskog talasa sa temperaturama većim od 40 stepeni i došli na oko 30.

– Umesto dugoročnih podataka nekada smo imali dugoročna iskustva, mada iz godine u godinu taj period može malo da varira i da bude pomeren za koji dan – kazala je Vimićeva.

Avgust neće biti topao kao jul

Prema njenim rečima, ove godine, kako podaci za sada pokazuju, avgust neće biti topliji od normale, a skoro svi prethodni meseci su nam bili topliji od normale zbog klimatskih promena.

– Avgust neće biti toliko topao koliko je bio jul, međutim može se desiti po koja epizoda toplotnog talasa. Kako idemo ka kraju avgusta, septembra, tako i toplotni talasi slabe, odnosno u tim mesecima ne mogu imati onako eskretmno visoke temperature kakvih je bilo u junu i julu – kazala je.

Suše presečene gradom

Međutim, očekuju se da ekstremne pojave budu učestalije u budućnosti, a kada je u pitanju naredni period očekuje se da on bude nešto sušniji.

Prema saznanjima Vimićeve, informacija o nekim većim padavinama za sada nema, ali su ipak moguće oluje sa gradom, kao posledica velikog zagrevanja u toku dana kada se u popodnevnim časovima stvaraju jaki oblaci koji mogu da produkuju i grad.

Razarajuće poplave nekad jednom u 100 godina, sada će ih biti čak 14 puta više

– Klimatksi sistem je sasvim destabilizovan, gde pored suša imamo i razarajuće poplave, a upravo za to je najbolji primer Zapadna Evropa koja je pretrpela velike štete. Najnovija istraživanja govore da će biti 14 puta više takvih situacija, a ranije ih je bilo jednom u 100 godina – upozorava Vimićeva.

Smatra da je potrebno što pre preduzeti mere zaštite kako bismo smanjili potencijalne gubitke i zaštiili živote.

Podsetimo da je Srbija takve razarajuće poplave pretrpela 2014. goodine, a kako nam kaže Dimićeva, isti je tip atmosferske cirkulacije koji je doveo do tih i ovih skorašnjih poplava u Zapadnoj Evropi.

Izvor: Blic.rs