Početnicima u biznisu je, prema svim dostupnim istraživanjima, osim obezbeđivanja sredstava za otpočinjanje posla, najveća briga plaćanje nameta državi.
Osim što imaju problem u razumevanju poreskih i drugih procedura, mladi preduzetnici se najviše žale da, na početku poslovanja, svaki namet države, koji je obično za njih previsok, preti da im ugasi posao i pre nego što su u njega ozbiljnije zakoračili.

Kako objašnjava poreski konsultant Đerđ Pap, u poreski sistem je inkorporirano dosta poreskih olakšica za mlade, po različitim osnovama i različitoj visini. Dodaje i da, u zavisnosti od potreba, sklonosti i načinu organizovanja svako može da pronađe onu opciju koja mu odgovara.

„Kao prvo, poresko oslobođenje mogu da koriste početnici u poslovanju, među kojima su najčešće mladi, koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, pod uslovom da su u periodu od 12 meseci pre osnivanja, odnosno registrovanja poslovanja završili školovanje bilo ono srednje, više ili visoko obrazovanje  ili da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“ navodi Pap.

Oslobođenje od poreza i doprinosa, u ovom slučaju, traje 12 meseci, počevši od dana započinjanja obavljanja delatnosti.

„Za vreme korišćenja poreske olakšice, iako su oslobođeni plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, korisnici olakšice uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i mogućnost ostvarivanja naknade zarade u slučaju privremene sprečenosti za rad, odnosno bolovanja“, ističe Pap.

Jedna od mogućih opcija za poreske olakšice je kada poslodavci koji zapošljavaju mlade povratnike iz inostranstva, odnosno lica koja nisu navršila 40 godina i koja su najmanje 12 meseci pre zasnivanja radnog odnosa boravila u inostranstvu na stručnom usavršavanju, odnosno radi daljeg obrazovanja.

„U ovom slučaju moguće je ostvariti umanjenje osnovice za poreze i doprinose za zapošljavanje za isplaćene zarade mladih povratnika iz inostranstva, u visini od celih 70 odsto. Pravo na umanjenje može da se ostvari za period od pet godina od dana zaključenja ugovora o radu, nezavisno od promene poslodavca“, objašnjava Pap.

Postojeći propisi predviđaju još jednu olakšicu za mlade, one ispod 30 godina života.

„Ukoliko se mlada osoba odluči da osnuje svoju preduzetničku radnju i utvrdi da je najoptimalnije da poreze i doprinose plaćaju prema paušalno utvrđenoj poreskoj osnovici – takozvani „paušalci“, za sve njih je zakonodavac predvideo olakšicu u visini od 10 odsto od paušalno utvrđene osnovice. Za određene delatnosti, kao što su pravni poslovi, arhitektonska i inženjerska delatnost, kao i razne medicinske delatnosti, ta olakšica iznosi 30 odsto od paušalno utvrđene osnovice“, zaključuje Pap.

Izvor: biznis.rs
Prethodni tekstZa neispravne električne uređaje imate pravo i na zamenu i na umanjenje cene
Sledeći tekstNajveća baza pesama o Beogradu! Šta mislite koliko ih ima?