Ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19, uključujući i novi paket mera koji se planira za nekoliko dana, iznosiće čak 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. To je oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda i malo je zemalja na svetu koje su sprovele ovako jake i snažne mere.


Ovo poručuje ministar finansija Siniša Mali, povodom odluke da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara za oko 1,7 miliona penzionera, kao i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama.

Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti. Srbija je izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje. Kod nas nije bilo masovnih otpuštanja, zatvaranja fabrika, jer je država na pravi način i odlučno reagovala u trenucima kada je to bilo potrebno. Bilo je i prostora za to, jer poslednje četiri godine, zahvaljujući reformama koje smo sproveli, imamo suficit u budžetu, a javni dug nam je pod potpunom kontrolom. Država je najveći teret krize preuzela na sebe, a stopa rasta naše ekonomije ove godine biće najviša u Evropi, što su potvrdili i MMF i Evropska komisija.

Potpuno smo posvećeni realizaciji tog plana, to se vidi i iz aktivnosti tokom ove godine, a pogotovo po predlogu budžeta za 2021, u kojem smo definisali dva osnovna stuba. Prvi je podizanje standarda građana, koje će ići i kroz povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Cilj plana „Srbija 2025“ i jeste da za pet godina prosečne plate budu 900 evra, a penzije 430 evra. Drugi stub je povećanje kapitalnih investicija i dostizanje projektovanog rasta BDP od šest odsto. O tome koliko se radilo i za vreme pandemije najbolje govori podatak da smo u periodu januar-novembar realizovali kapitalne investicije u iznosu od 146 milijardi dinara, što je povećanje od 14,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Dakle, naši projekti nisu stali. Naprotiv.

Ovu najtežu ekonomsku godinu ikada završićemo sa najvišom stopom rasta, odnosno sa najmanjim padom. Biće pad od 0,6 do 1 odsto, ali najmanji u Evropi. Projekciju budžeta smo pravili na realnim osnovama. Nikada u životu nisam napravio nerealan budžet, a skrojio sam ih pet za Grad Beograd, dok sam bio gradonačelnik, a ovo mi je treći budžet kao ministru. Čak je i ekonomista Milojko Arsić, koji nas stalno kritikuje, rekao da je tri odsto deficita sasvim u redu, a MMF takođe smatra da sa tako projektovanim deficitom podržavamo planirani rast BDP.

U budžetu za narednu godinu planirali smo nikada više izdvajanja za kapitalne javne investicije, 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP. Prošle godine je taj iznos bio 4,9 odsto BDP, ove 5,2. Dakle, ne samo da ne zaustavljamo projekte zbog kovida 19, nego za njih izdvajamo još više novca, za puteve, železnice, industrijske parkove, mostove, kanalizacione i vodovodne mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda… Državne investicije u infrastrukturu onda podstiču i privatne. S druge strane, smanjujemo nepotrebne troškove godinama unazad, štedimo na putovanjima, gorivu…

Investicije
Nijedan investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju, neki su samo pomerili planove za nekoliko meseci. U prvih devet meseci ove godine imali smo 1,9 milijardi direktnih stranih investicija. Više od 60 odsto svega što je ušlo na Zapadni Balkan došlo je u Srbiju. U poslednje dve od tri godine „Fajnenšel tajms“ nas je rangirao kao broj jedan zemlju u svetu po privlačenju stranih investicija. A Srbija je upravo ponašanjem u ovoj krizi pokazala da možemo da vodimo računa o stabilnosti i da pomognemo privredi, čime smo postali još atraktivniji za potencijalne buduće ulagače.

Životni standard
Mi ne isplaćujemo plate i penzije iz zaduživanja, već iz realnih izvora prihoda. Penzije će, po švajcarskoj formuli, od 1. januara biti povećane za 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, plate u zdravstvu idu gore za pet odsto, a ostalim zaposlenima u javnom sektoru 3,5 odsto, pa onda dodatnih 1,5 od 1. aprila. S jedne strane podižemo životni standard, a s druge dobijamo na tražnji.

Želimo da građani, što je više moguće, ne osete krizu i da što manje oštećeni izađu iz ove pandemije. Prošlog decembra smo ispunili cilj koji smo definisali na početku fiskalne konsolidacije – da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra. Ona je sada već 520-530 evra. Prosečne plate i penzije konstantno rastu, a inflacija je 1,5 do 2 odsto. Drugo, u Srbiji nije bilo nikakvih nestašica, za razliku od mnogih, mnogo bogatijih zemalja, gde smo gledali snimke praznih rafova. Ne možete i da ne vidite nove bolnice, kliničke centre, uređene fasade, auto-put „Miloš Veliki“… I to uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada.

Stopa nezaposlenosti i dalje je niža nego što je bila pre početka epidemije. Stopa rasta naše ekonomije najveća je u Evropi. Kurs i inflacija su stabilni, nema masovnog zatvaranja fabrika i otpuštanja… Na kraju krajeva, zašto opozicija ne da neki konstruktivan predlog šta bi to uradili više i bolje, nego samo stoje sa strane i kritikuju. Za vreme njihove vlasti javni dug je imao eksponencijalni rast, a deficit koji su nam ostavili bio je ogroman. Mi smo od 2015. smanjili javni dug na 57-58 odsto BDP, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. I u projekciji budžeta za narednu godinu ostaje ispod ove granice.

Kurs dinara je danas isti, možda čak i malo jači u odnosu na mart, kada je epidemija krenula. To je rezultat odgovorne ekonomske politike i koordinacije fiskalne i monetarne politike, Vlade i NBS. Pri tome su nam devizne rezerve nikada veće, kao i rezerve zlata. Sada postavljamo osnove za rast u nekom narednom periodu. Zemlja koja prođe ovakvu krizu sa mnogo manje posledica, naravno da ima perspektivu da bude još uspešnija u budućnosti.

Izvor: novosti.rs

Prethodni tekstAnaliza zemljišta pomoću aplikacije – manji troškovi, a veći prinos
Sledeći tekstRukometašice Srbije pobedile svetske prvakinje