Moratorijum

Od danas svi koji žele i ispunjavaju uslove mogu da se prijave za nove olakšice i zastoje u otplati obaveza prema bankama.

Olakšice se odnose na sve one koji su izgubili posao u vreme pandemije, poljoprivrednike i preduzetnike sa nižim primanjima i lizing ugovorima, kao i one koji duže od mesec dana kasne sa otplatom kreditnih obaveza.

Nove mere daju mogućnost zastoja u otplati problematičnih pozajmica sa grejs periodom od pola godine. Kamata će se tokom ovog zastoja obračunavati, ali se neće naplaćivati. Iz tog razloga banke su uputile savet korisnicima da, ako su u mogućnosti, plaćaju barem kamatu, dok otplata kredita miruje. Nakon prestanka zastoja u otplati, nastavlja se sa plaćanjem rate u istom iznosu ili manjem.

Za razliku od prethodna dva moratorijuma koja su se aktivirala po automatizmu, osim za one koji su izričito odbili, ove olakšice fizička lica i preduzetnici moraju sami zahtevati.

Banke i davaoci lizinga su obavezni da najkasnije do 22. decembra obaveste na svojim internet prezentacijama i poslovnicama o ovim mogućnostima. S druge strane, dužnici koji ispunjavaju propisane uslove, zahtev mogu podneti online, poštom ili u poslovnicama do 30. aprila sledeće godine.

Izvor: beograduzivo.rs, Foto: jcomp
Prethodni tekstOtvara se klizalište u Inđiji
Sledeći tekstRadovi u Zemunu, dve autobuske linije menjaju trasu do februara