Od ove jeseni, agronomi 22 Savetodavne stručne službe, analizu zemljišta rade i pomoću mobilne aplikacije ministarstva poljoprivrede. Koordinate i broj parcele sa koje uzorkuju zemljište, odmah sa njive šalju u bazu podataka.

Posle skidanja useva, a pre dubokog oranja, zemljište se uzorkuje za agrohemijsku analizu. Na hektaru, uzorak za analizu agromoni uzimaju sa 25 mesta, a pomoću mobilne aplikacije određuju koridinate parcele, i podatke odmah šalju u bazu.

„Izlaskom na teren, na osnovu te mobilne aplikacije ulazimo u broj parcele, odnosno, najpre na mestu gde se nalazimo, selo, zatim broj parcele, i dobijamo tačnu lokaciju na kojoj se parcela nalazi, to dalje odmah ide u sistem,“ objašnjava Svetlana Zlatarić, iz Poljoprivredne stručne službe iza Šapca.

Stučnjaci ističu da upotreba mineralnog đubriva na osnovu analize, znatno smanjuje troškove proizvodnje i povećava prinos.

„Pošto se to napamet radi đubrenje, gde imamo unošenja i nepredviđenih i neadekvatnih đubriva. Tako da je to jedna od mera gde se najviše utiče na smanjenje troškova gazdinstvu, samim tim i na popravku na nekim parcelama, koje su uglavnom na ovom delu kisele, pa se tu dobija preporuka na osnovu te kiselosti, PH vrednosti koliko treba uneti krečnjaka, odnosno saturacionog mulja“, naglašava Zlatarić.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, kvalitet oranica besplatno mogu proveriti za najviše tri parcele. Analiza zemljišta, preporučuje se svake četiri godine.

Izvor: rts.rs; Foto: wirestock

Prethodni tekstSvetski dan zemljišta
Sledeći tekstSiniša Mali: Dižemo plate i penzije, dinar ostaje stabilan