Španska mlečna rasa koza u Srbiji, Murciana Granadina, odličnih proizvodnih spososbnosti.

Murciano Granadina je španska autohotna rasa mlečnih koza, a svoju premijeru je doživela prošle godine u Srbiji, tačnije Vojvodini.

Rasa je nastala u polusušnim oblastima na jugoistoku Španije, ukrštanjem mahagoni Murcijane i crne Granadine. Broji oko 500.000 grla u Španiji. ali je rasprostranjena i u drugim zemljama.

Gazdinstva sa ovom vrstom mogu se naći u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Glavni razlog uzgoja je odlična proizvodnja mleka, kao i sposobnosti da se adaptira na suva i hranom siromašna podneblja, tako da ne čudi što su otporne i izdržljive.

Ova vrsta nije izbirljiva, tako da nema rasipanja hrane, odlično su se pokazale i na paši i u štalskom načinu gajenja.

Spada u koze srednje veličine, oko 30-50 kg za ženke i 50-60 kg za mužjake. Visine oko 77 cm kod mužjaka i 70 cm kod ženki. Obično su crne ili mahagoni boje. Imaju uspravne uši i repove, sa kratkom, grubom dlakom, koja je kod mužjaka duža, nego kod ženki.

Proizvodnja mleka kod koza prvog jarenja, za 150 dana laktacije je 310 litara.

Kod koza drugog jarenja proizvodnja mleka je 500 litara godišnje, neke jedinke mogu da proizvedu i dvostruko više od toga, za period laktacije od 210 dana. U pojedinim slučajevim može se ostvariti neverovatnih 1.300 litara godišnje za 304 dana laktacije. Zato kod proizvođača spada u visoko cenjenu vrstu koze.

Mleko sadrži 5,6-5,8 % masti i 3,6-3,8 % proteina (laktoza 4,5 %). Zbog ovih odličnih parametara, idealno je za proizvodnju sireva. Potrebno je oko 5 litara mleka za kilogram sira.

Međutim, vrsta se može koristiti i za meso, posebno zbog brzog razvoja jarića. Rast jarića Murcina Grandine se poboljšava ukrštanjem ženki ove rase sa nekom mesnom rasom.

Ishrana obrocima bogatim celulozom
Svakako, (iako ova vrsta nije izbirljiva), veliku pažnju treba posvetiti ishrani, a kod ove rase je potrebno uvećati upotrebu celuloze, jer direktno utiče na količinu mlečne masti.

Idealno je da se obrok sastoji od silaže, senaže, melase, sena, slame, jer se na ovakav način obezbeđuje dovoljna količina kalcijuma, celuloze, fosfora, proteina.

Ova rasa se brzo razmnožava, to je takođe izdvaja od ostalih rasa, jer nemaju određeno vreme za priplod, potpuno su vansezonske.

Polno sazrevaju od 7 do 8 meseca starosti, međutim odgajivači preporučuju da se ipak sačeka 12 meseci. Najčešće ojare 2 jareta, telesna masa im je pri rođenju oko 1,5 kg, što olakšava jarenje.

Omasovljene ove rase se tek očekuje u Srbiji, naravno ukoliko se dovoljno prepoznaju proizvodni kapaciteti.

Možda ćete sledeće godine u ovo vreme proizvoditi čuveni španski sir „Murcia sa vinom“ ili neki potpuno novi sir – srpski sir Murcia sa paprikom, ko zna?!

Izvor: poljosfera.rs/Svetlana Stanković Avakumirović
Prethodni tekstVelika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice
Sledeći tekstHala „Pinki“ prelazi pod upravu grada