Sa dosta sunčanih dana Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije, ali je njena upotreba u stambenom sektoru još u povoju.

S druge strane, nedavno usvojeni zakoni u sektoru energetike, kao i niže cene solarnih tehnologija, podižu očekivanja da će se situacija uskoro promeniti. „Odlučio sam se za investiciju u solarne panele jer sam hteo da budem energetski nezavisan u što je moguće većoj meri, a pored toga i da doprinesem smanjenju zagađenja vazduha u svom gradu“, objašnjava Nikola Rađenović koji je na svoju kuću u Batajnici nadomak Beograda ugradio solarne panele.

Kada se raspitivao za mogućnosti finansiranja solarnih panela, Nikola Rađenović je saznao u svojoj banci za GEFF kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj koja građanima nudi namenske kredite i bespovratna sredstva za ulaganja u obnovu svojih domova i poboljšanje energetske efikasnosti.

Ističe da solarnim panelima pokriva gotovo sve potrebe domaćinstva i da struja može da se proizvodi tokom cele godine, a da pogotovo od marta do novembra, prema njegovom iskustvu, mogu da se obezbede dovoljne količine energije za snabdevanje prosečnog domaćinstva.

Pored brige o tome da li će paneli proizvoditi dovoljno solarne energije, potencijalne investitore brinu i troškovi. Uz pomoć GEFF kreditne linije, Nikola Rađenović je obezbedio kredit od 9.000 evra, a 1.600 evra dobio je nazad od banke nakon završene investicije, kao bespovratna sredstva. Veruje da će investiciju otplatiti u periodu od sedam do 10 godina.

EBRD GEFF krediti trenutno su dostupni u bankama UniKredit i Erste. Do sada je više od 2.000 domaćinstava iskoristilo tu pogodnost, a najčešće investicije bile su zamena stolarije, kotlovi za grejanje, termo izolacija. Interesovanje za solarne panele raste u poslednje vreme.

U “Telefon inženjeringu”, firmi koja je specijalizovana za projektovanje i izgradnju solarnih elektrana, objašnjavaju da je za prosečno domaćinstvo u Srbiji potrebna elektrana od pet do deset kW, koja može biti instalirana za nekoliko dana, a otplata kroz smanjenje troškova se može očekivati u roku od pet do sedam godina.

Iako energetska poboljšanja doprinose značajnom smanjenju potrošnje energije i dugoročno troškova za struju i grejanje, početni finansijski izdaci mogu biti visoki. Da bi pomogli vlasnicima kuća da investiraju u zelena rešenja, EBRD putem GEFF programa pruža kredite, a tehničku pomoć i bespovratna sredstva obezbedili su donatori Evropska unija, Austrija i bilateralni donatori Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ceo Balkan obuhvaćen

Do sada je kroz GEFF program više od 7.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu uložilo oko 40 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti. Ove investicije već doprinose uštedi više od 31 milion kVh energije i preko 11.200 tona emisije CO2 godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju više od 6.000 automobila sa ulica.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Mlađenović
Prethodni tekstVremeplov, 31. maj
Sledeći tekstUskoro počinju radovi na dogradnji škole „Mitraljeta“