Pretpostavlja se da je 13 odsto svetskog stanovništva levoruko, a 13. avgust je upravo posvećen osobama koje češće koriste levu ruku.

Desnorukima je prilagođena svakodnevica, pa je njima lakše da koriste većinu predmeta za obavljanje uobičajenih poslova. Levoruki će se teško služiti makazama, mašinama za rezanje i sečene, foto aparatima, i imaće problem pri sipanju kafe iz džezve.

Zbog svih prepreka sa kojima se osobe koje koriste levu ruku svakodnevno sreću, u Velikoj Britaniji je 1990. godine osnovan Klub levorukih, a Međunarodni dan posvećen ovim osobama, prvi put je obeležen 13. avgusta 1992. Ova organizacija je kasnije dobila međunarodni karakter i postala vodeći svetski savetodavni centar levorukih.

Na današnji dan se podstiču desnoruki da probaju da koriste predmete za levoruke, kako bi videli kako je to kada im je sve na „pogrešnoj“ strani.

U prošlosti se leva strana smatrala nesrećnom, pa ne čudi podatak da su ranije deca prisiljavana da budu desnoruki. Sada je u svetu veći procenat levorukih među mlađom nego među starijom populacijom.

Nekada anatemisane kao smotane i nevešte, ljude koji pišu i većinu poslova obavljaju levom rukom danas, srećom, skoro niko ne pokušava da natera da pišu desnom rukom, već pokušavaju da razumeju kako to izgleda živeti u svetu „dešnjaka“.

Da li će osoba lakše da koristi levu ili desnu ruku, zavisi od razvijenosti mozga. Kod levorukih osoba podjednako su razvijene obe polovine, ali oni u mozgu imaju znatno više nervnih vlakana.

Stručnjaci smatraju da se levorukost, odnosno desnorukost određuje još u prenatalnom periodu, jer se zna da se u porodicama koje imaju bar jednog levorukog roditelja 10 do 12 puta češće rađaju levoruka deca. Deca vrlo rano pokazuju svoju opredeljenost da li su dešnjaci ili levaci, ali ima i slučajeva da se ta sklonost uočava kod neke dece i kasnije. Ako je razvijenija leva polovina mozga, osoba je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, ona je levoruka.

Desna polovina mozga obrađuje informacije intuitivno, trenutno, sa puno emocija, kreativno. „Običan“ čovek nema problema kad treba da odredi koja mu je desna ruka, dok za levorukog to nije baš jednostavno. Teškoće u prostornoj orijentaciji u životu i na papiru takođe su česta odlika levorukih. Verovatnoća da se pojavi pisanje kao u ogledalu je preko 80% kod levoruke dece uzrasta od 5 do 7 godina, pri čemu je poznato da je Leonardo da Vinči pisao kao u ogledalu i s leva na desno.

Foto: jcomp
Prethodni tekstVremeplov, 13. avgust
Sledeći tekstDanas su Gospojinske poklade: Na današnji dan izgovorite ove reči