Rok za podnošenje žalbi na preliminarnu rang listu za upis u predškolske ustanove ističe sutra. Spiskovi sa imenima primljene dece biće objavljeni 24. juna. Roditelji, čija deca ne budu upisane u državne vrtiće, mogu uzeti odbijenicu sa kojom konkurišu za prijem u privatni vrtić, uz subvenciju grada.

Lane su upisne komisije predškolskih ustanova prihvatile 1.953 od ukupno 4.596 žalbi podnetih za upis u vrtiće. Praksa je pokazala da se u proseku oko 40 odsto zahteva pozitivno reši.

Na konkurs je podneto više od 18.172 elektronska zahteva, a u jasle i vrtiće će krenuti više od 14.000 mališana. U odnosu na prošlu godinu kapaciteti su povećani za dodatnih 700 mesta, a predškolske ustanove koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti mogu tražiti dodatno spuštanje crte.

U predškolskoj ustanovi „Dr Sima Milošević“ u Zemunu ima oko 1.400 mesta, Surčin oko 370.

Prvi put, od septembra Grad će subvencionisati pun iznos ekonomske cene boravka u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa ustanovi će plaćati mame i tate.

Od 2015. godine, kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima, iz budžeta Beograda je izdvojeno više od 20 milijardi dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 443.

Praksa prethodnih godina je pokazala da je za sedam predškolskih ustanova bilo više od dve trećine zainteresovanih. Tokom leta predškolske ustanove, koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, mogu da traže proširenje upisne kvote do 20 odsto.

Izvor: Novosti.rs
Prethodni tekstHašimoto sindrom – sve što bi trebalo da znate
Sledeći tekstMedicinski pribor za putovanje s bebom