Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Dejana Кostadinova i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović, danas su najavili početak distribucije tableta i laptopova u okviru projekta„Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“.

Ministarstvo, Evropska unija i UNICEF u Srbiji su udružili snage da premoste digitalni jaz za neku od najugroženije dece u Srbiji kroz podršku obrazovnom sistemu, obezbeđivanje nastavnih učila otvorenog izvora i tehničke opreme, kao i kroz školske aktivnosti namenjene poboljšanju ishoda učenja kod dece. Ovaj projekat finansira EU i vredan je 2 miliona evra bespovratne pomoći, a realizovaće se u 30 lokalnih samouprava širom Srbije.

„Jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je jednako pravo i dostupnost obrazovanja bez diskriminacije. Tokom epidemije virusa COVID i nastave na daljinu posebnu pažnju posvetili smo uključivanju što većeg broja dece iz osetljivih grupa u sistem obrazovanja kroz individualizovan pristup, ali i nabavku opreme u saradnji sa različitim donatorima. Кroz projekat ,Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu’ obezbedili smo kompjutere i tablete za digitalne biblioteke, a više od 2000 uređaja biće distribuirano školama i biće dostupni učenicima. Osim toga, školama će biti podeljeni i laptopovi za oko 200 pedagoških asistenata, kako bi time obezbedili bolji pristup učenju na daljinu za najugroženije učenike. Hvala još jednom Evropskoj uniji i UNICEF-u koji podržava razvoj obrazovnog sisitema u Srbiji, kao i UNICEF-u koji je godinama pomaže Srbiji u unapređenju položaja dece u društvu“, rekao je Ivica Radović državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Obrazovanje i prelazak na digitalno učenje leže u srcu izgradnje otporne budućnosti. Stvaranje jednakog i inkluzivnog pristupa digitalnom obrazovanju pruža mladim ljudima digitalne veštine koje će ih pripremiti za konkurentno tržište rada. Evropska unija je najveći donator Srbije u domenu obrazovanja i od 2003. godine je uložila više od 100 miliona evra.

„Teška vremena produbljuju digitalni jaz. Po izbijanju pandemije, svet se brzo prebacio na onlajn obrazovanje. To za mnogobrojnu decu nije bilo moguće i dovelo ih je u dodatno otežanu situaciju. Jedan broj dece u Srbiji nije mogao da učestvuje u sistemu učenja na daljinu zbog nedostatka odgovarajuće opreme ili interneta tokom izbijanja pandemije. Zajedno sa Ministarstvom prosvete i u partnerstvu sa UNICEF-om, isporučićemo ukupno 2200 uređaja IT opreme koja je potrebna za organizovanje kontinuiranog i kvalitetnog učenja u škole u Srbiji, a koja će biti raspoređena na 30 škola i 250 pedagoških asistenata. Sva deca moraju da imaju jednake mogućnosti za pristup obrazovanju. Obrazovanje je ključno za njihov razvoj kao ličnosti i kao građana. EU podržava obrazovanje u Srbiji skoro 20 godina i nastaviće da pruža podršku. Nadam se da će ova oprema pomoći našim učenicima da ostvare sjajne rezultate u školovanju“, izjavio je ambasador Sem Fabrici i šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

U okviru ovog projekta biće podržano osnivanje „obrazovnih digitalnih biblioteka“ i „klubova za učenje“ u odabranim školama, a 900 nastavnika koji rade u tim školama dobiće priliku da osnaže svoje kapacitete. Drugi fokus će biti usmeren na učenje romske dece uz obezbeđivanje psihološko-socijalne podrške. Od toga će korist imati najmanje 12.000 dece koja pohađaju ove škole.

„Zajedno možemo da COVID-19 krizu pretvorimo u priliku! Udružujući snage sa Ministarstvom prosvete i Evropskom unijom možemo da osmislimo bolje obrazovanje da bismo stvorili jači, otporniji sistem inkluzivnog daljinskog i e-učenja. Treba da premostimo digitalni jaz i omogućimo svakom detetu i mladoj osobi pristup učenju, veštinama i ekonomskim mogućnostima“, izjavila je Dejana Кostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Prethodni tekstVakcinacija građana na punktu u Surčinu
Sledeći tekstVremeplov, 14. april