Nudimo vam nekoliko saveta koji mogu pomoći da svojoj deci obezbedite sigurniji boravak na internetu:

Otkako su internet i mobilni telefoni postali dečija svakodnevica, roditeljstvo je postalo mnogo komplikovaniji zadatak. Nijedna prethodna generacija nije se susrela sa ovim izazovom, pa je današnjim mamama i tatama preostalo da „u hodu“ uče kako se postaviti prema ovoj velikoj promeni koja je toliko uticala na živote svih nas. Ekrani nas sve „hipnotišu“ a bezbrojne mogućnosti zabave, povezivanja i učenja u digitalnom svetu  čine da sve više zanemarujmo ovaj „analogni“. To je posebno štetno za decu u razvoju, koja treba da provode puno vremena u igri, fizičkoj aktivnosti i druženju licem u lice kako bi razvijala svoje kognitivne i socijalne veštine.

Na sve ove izazove, dodatno opterećenje donela je pandemija koronavirusa, koja je učinila da deca još više vremena provode pred ekranima, budući da ih sada ne koriste pre svega za zabavu, već i za obrazovanje. Deca preko ekrana prate nastavu, rade domaće zadatke, uče – i to u vreme dok su njihovi roditelji na poslu. Većina roditelja se žali upravo na to da sada ne mogu uopšte da kontrolišu koliko su deca na internetu niti šta tačno rade dok su onlajn.

To znači da deca veliki deo dana provode bez nadzora u virtuelnom okruženju koje nije nimalo bezazleno niti sigurno. I to u okruženju u kome se njihovi roditelji snalaze mnogo lošije nego oni, pa samim tim nisu u stanju da ih adekvatno zaštite od opasnosti koje vrebaju sa druge strane ekrana.

Činjenica je da se ipak ne smemo predavati i puštati svoje dete da se samo snalazi u okruženju gde vrebaju brojne potencijalne opasnosti. Zbog toga vam nudimo nekoliko saveta koji mogu pomoći da svojoj deci obezbedite sigurniji boravak na internetu:

  1. Ograničite vreme

Ma koliko to bilo teško u situaciji kada dete internet koristi za nastavu, pokušajte da osmislite neku predvidivu dnevnu rutinu koja će detetu ostaviti dovoljno vremena za ispunjavanje obaveza, a opet omogućiti da deo dana ekrani detetu budu zabranjeni. Preterana upotreba digitalnih uređaja može ugroziti fizičko zdravlje deteta – štetiti vidu, dovesti do deformiteta kičme, gojaznosti,  a nedovoljno fizičke aktivnosti može dovesti i do razvoja bolesti metabolizma poput dijabetesa. Najbolje je da offline vreme bude uveče, kada izlaganje plavkastoj svetlosti ekrana utiče na to da dete teže može da zaspi, ali je isto tako veoma dobro da i dete uključite u pravljenje ovog rasporeda i saslušate njegove argumente. Ako je raspored napravljen zajednički, dete će ga se spremnije pridržavati.

  1. Utvrdite pravila

Dete mora biti svesno da je internet mesto na kome vrebaju slične opasnosti kao i u stvarnom svetu. Ako „ne pričaj sa nepoznatima“ važi kao pravilo na putu do škole, isto pravilo važi i u virtuelnom svetu. Dete mora znati da svoje lične podatke ne sme da daje nikome na internetu bez vaše dozvole. Takođe, kao što imate pravo da znate šta vaše dete radi kad je offline, s kim se druži, gde ide i slično, tako treba i da znate sa kim razgovara preko mreže, koje sajtove posećuje, kakve video klipove na Jutjubu gleda.  Zbog toga imate puno pravo da znate detetove lozinke, ali ste obavezni i da mu objasnite da ne sme da ih daje nikom drugom, pa ni svojim drugarima.

  1. Uputite se u sadržaj

Koliko god vas malo interesovali trendovi na internetu,  Jutjub, društvene mreže , aplikacije za ćaskanje i ostalo, vaša je dužnost kao roditelja da se uputite u sve što prestavlja značajan deo života vašeg deteta. Osim što ćete tako moći bolje da im pomognete da se bezbednije kreću kroz virtuelni svet, i vaše samopouzdanje kao roditelja će biti veće, jer se nećete osećati izgubljeno u susretu sa svim tim novotarijama. Vaš zadatak nije samo da ukazujete na zamke i opasnosti i o tome razgovarate sa svojim detetom, već i da mu otkrivate kvalitetne sadržaje i učite ga da bolje i kreativnije troši vreme provedeno ispred ekrana.

  1. Edukujte ih

Kada dođe trenutak da vašem detetu dozvolite da otvori profil na društvenim mrežama, morate biti spremni i vi i dete. Ako ne znate koje sve mogućnosti zaštite na društvenim mrežama postoje, sedite sa detetom ispred ekrana i učite zajedno – kako se zaključava profil, kako se blokiraju poruke od nepoznatih ljudi, kakve sve situacije mogu da se dese i kako na njih reagovati – a tu je prvo pravilo da treba da se obrati vama ako ga iko kontaktira na neprimeren način. Postoje brojni tekstualni i video materijali na internetu koji vam u ovome mogu pomoći.

Izvor: Detinjarije.com