Platforma Tik-Tok je vrlo popularna među tinejdžerima širom sveta u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance.

Izazov „The Game of Choking“

TikTok, koji u Evropi ima oko 100 miliona korisnika. Za vreme pandemije društvene mreže su bile prepune izazova. Trend koji ima za cilj da provocira korisnike tokom godina odlazio je u bizarnim i veoma opasnim smerovima. Veoma je lako zavesti tinejdžere pa je tako sve više onih koji se odazivaju izazovu u kom guše sami sebe sve dok se ne onesveste.

Izazovi postoje još odranije i javljali su se pod različitim imenima kao „Izazov onsvešćivanja“ („Passout Challenge“), „Igra davljenja“ („The Game of Choking“) ili „Brzinsko sanjanje“ („Speed Dreaming“) ili „Blackout“, a u poslednje vreme je postao prilično popularan na TikToku. Ako ga vidite, odmah ga prijavite, pozivaju zabrinuti roditelji.

Trenutno najpopularnija društvena mreža među tinejdžerima TikTok izaziva dosta negativnih reakcija. Glavni razlog su izazovi koji traže od korisnika da se nađu u opasnim situacijama koje mogu da ugroze zdravlje, pa i život.

Opasni izazovi na TikTok-u

U „izazovu selotejpa“ trebalo je da se osoba priveže za neki stub ili komad nameštaja, a zatim pokuša da se oslobodi. U jednom konkretnom slučaju, tinejdžer je pao, povredio očnu duplju i zbog pucanja krvnog suda u mozgu bio je u kritičnom stanju.

Drugi najčešći izazov tražio je od korisnika da progutaju kašiku cimeta bez vode. Sledeći koji je uznemirio javnost je da se pojede kapsula deterdženta za veš. Svi oni prouzrokuju ozbiljne posledice po zdravlje, a često dovode i do smrtnih ishoda.

Jedan od trenutno vrlo popularnih izazova na društvenim mrežama poput Tik-toka je i da uključite punjač telefona u utičnicu i dodirnete novčićem po zupcima. Ne samo što postoji opasnost od strujnog udara već i od izazivanja požara, što se više puta i dogodilo.

Nedavno se na Tik-toku pojavio video-snimak koji podstiče gledaoce da uzimaju prekomerne doze lekova protiv alergije – antihistaminika, što je dovelo do više trovanja, pa i fatalnih ishoda.

U „vatrenom izazovu“ ljudi su se polivali zapaljivom tečnošću i palili, a tu je bio i izazov soli i leda koji se pojavio u januaru 2019, u kome treba da pospete so na kožu i pritisnete kockom leda, pa ko duže može da izdrži bol. Ovaj izazov je ostavio učesnicima opekotine drugog, čak i trećeg stepena, a pojedinima je bila potrebna i transplantacija kože.

Rizično ponašanje tinejdžera

Neurolozi kažu da deo mozga zadužen za racionalno mišljenje, prefrontalni korteks, nije u potpunosti razvijen do sredine dvadesetih godina. To znači da su tinejdžeri prirodno impulsivniji i da će verovatno delovati pre nego što razmisle o svim posledicama.

Oni su usredsređeni na to da budu popularni i da dobiju što više pohvala i komentara od vršnjaka na društvenim mrežama.

Izvor: zena.blic.rs
Prethodni tekstVremeplov, 28. januar
Sledeći tekstPšenica u dobrom stanju, pripremiti se za njenu prihranu