Roditelji su često u dilemi da li bi trebalo da spavaju sa bebom u istom krevetu ili sobi i da li je to dobro za bebu. Stručnjaci tvrde da osećaj blizine pozitivno utiče na psihički razvoj.

Istraživanja koja su sprovedena govore u prilog tome da kada spavate u krevetu sa bebom ili bar u istoj sobi – to pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje i deteta i roditelja i da se na taj način stvara posebna veza između njih.

Kada ste sa detetom u istoj prostoriji možete da reagujete na njegov plač, uznemirenost i nelagodnost češće i ranije nego kada dete spava udaljeno od vas, možete i da ga podignete, zagrlite ili prosto ušuškate u krevetu, umesto da ga ostavite da se samo smiri.

Kod ovakvog načina vaspitanja dece, očevi i majke su srećniji i postaju bolji roditelji. Deca su pod manjim stresom jer manje plaču, privrženija su roditeljima u kasnijem dobu i imaju izraženiju empatiju. Ove emocije pomažu mališanima da kad odrastu bolje vladaju svojim osećanjima, a i lakše se privikavaju na nove ljude i okruženje.

Ne slažu se svi roditelji sa ovakvim pristupom i načinom odgajanja dece, jer smatraju da će previše zavisiti od njih, dok druga grupa roditelja i stručnjaka smatra da je ovakav pristup u jako ranom uzrastu deteta veoma dobar i pozitivno utiče na razvoj i psihu deteta.

Izvor: Stil