Na području opštine Surčin nalazi se danas muški manastir Fenek, koji je do polovine 2006. godine bio ženski.

Početkom avgusta svake godine po novom kalendaru naša crkva proslavlja praznik poznat kao Prenos moštiju Svete Petke. Na taj isti dan 1398. godine su mošti ove Svetiteljke prenele na srpsko tle kneginja Milica i despotica Jefimija.

Slava manastira Fenek, koji se nalazi na području Surčina, na oko 25 km od Beograda je upravo Prenos moštiju Svete Petke, dok je glavna manastirska crkva posvećena ovoj velikoj Svetiteljki.

Mada se ne može sa sigurnošću reći, smatra se da je manastir Fenek osnovan u drugoj polovini 15. veka.

Što se ktitora tiče, ne zna se pouzdano ko je naložio da bude izgrađeno ovo zdanje, ali se smatra ipak da su to bili Stefan i Angelina Branković.

U drugoj polovini 16. veka se prvi put u pisanim tragovima pominje ova Svetinja.

Postoje sačuvani zapisi, u kojima se navodi da je ranija manastirska crkva podignuta tokom 15. veka. Tačnije, u njegovoj drugoj polovini.

Zna se pouzdano da je u vreme kada je Vikentije Rakić bio iguman ovog manastira, podignuta i nova crkva. Zbilo se to na samom kraju 18. veka. Upravo je iguman Vikentije napisao i prvu istoriju manastira Fenek.

Na mestu na kome se ranije nalazila crkva, na samom početku 19. veka je sazidana današnja manastirska kapela. A to mesto je specifično po bunaru, za koji postoji verovanje da je upravo mati Angelina Branković naložila da on bude izgrađen. Voda u tom bunaru je prema mišljenju mnogih čudotvorna.

Značajni istorijski događaji u manastiru Fenek

Danas je ovo muški manastir, koji je to postao polovinom 2006. godine. A pre toga je bio ženski. Poslednji put zvanično je obnovljen 1991. godine, kada je obnova bila kompletna. Na samom kraju 18. i početkom 19. veka, upravo u ovoj Svetinji se odigralo nekoliko, sa istorijskog aspekta, značajnih događaja.

Sa austrijskim carom Josifom Drugim se 1788. godine upravo u Feneku sastao knez Aleksa Nenadović.

Da su u ovom manastiru boravili srpski vožd Karađorđe i Aleksa, njegov sin, svedoči spomen ploča. Zbilo se to 1813. godine, odmah nakon propasti Prvog srpskog ustanka.

Nekako u isto to vreme, a zapravo sve do 1815. godine, monasi manastira Studenica su boravili u manastiru Fenek. Bili su to monasi, koji su uz sebe nosili i mošti Svetog kralja Stefana Prvovenčanog.

Jedan od susreta vožda Karađorđa sa protom Matijom Nenadovića se odigrao takođe baš u ovom manastiru.

Nažalost, tokom Prvog svetskog rata manastir Fenek je stradao i zapaljen. A u potpunosti je bio razoren 1942. godine.

Posle toga je obnovljen devedestih godina prošloga veka.

Izvor: telegraf.rs
Prethodni tekstPočela izgradnja groblja za kućne ljubimce u Beogradu
Sledeći tekstZoran Milivojević: Veština pregovaranja